Байкери з Польщі вшанували пам’ять земляків та українських героїв (ВІДЕО)

17:50, 12 лип. 2019
 
Байкери з Польщі вшанували пам’ять земляків та українських героїв (ВІДЕО)

Польські байкери проїхали Рівненщиною в рамках свого мототуру по Волині. Тут вони вшанували пам’ять земляків, які майже століття тому склали голову у боях з більшовиками. А ще – українських героїв, які загинули на столичному Майдані та у боях на Донбасі.

Це виставка мотоциклів на Майдані Незалежності. Частина з них належить польським байкерам – учасникам сьомого мотопробігу "Волинський рейд". Його мета – віддати шану полеглим польським воїнам.

Загалом гостей з закордону – 21, серед них – Томаш. Каже, приїхав до нас з Варшави.

 

На фото учасник пробігу Томаш Тринішевський

Я вже втретє беру участь у пробізі. Мені подобаються поїздки – щоразу чимдужче. Цьогоріч ми їздили вже східніше – побували у Кам’янці-Подільському. Мені сподобалося як з точки зору природу, так і історії, – розповідає учасник пробігу Томаш Тринішевський.

До польських мотоциклістів долучилися українські. Разом вони йдуть запалили свічки біля стіни Загиблим Героям Небесної Сотні та загиблим в АТО. І помолитися за їх спочинок. Після чого повертаються на Майдан, аби проїхати центральною вулицею Рівного.

НА фото голова товариства "Волинський рейд мотоциклетний" Генрик Козак

Стараємося щоразу вибрати інший маршрут – часом їдемо історичним місцями, часом туристичними. Україна є небезпечним краєм з підступними дорогами, де можна втрапити в аварії, але з ними потроху ситуація кращає. До Рівного ми приїхали вже вчетверте і потоваришували з вашими байкерами, – каже  голова товариства "Волинський рейд мотоциклетний" Генрик Козак.

Учасники мотопробігу спільно моляться на Дубенському цвинтарі, аби вшанувати похованих там польських легіонерів. Вони в 1920-му році разом з українцями обороняли Рівне від більшовиків.

На фото голова товариства польської культури ім. Т.Сосновського Ярослав Ковальчук

Ось вони знайшли свій вічний відпочинок. На жаль, ці хрести безіменні, маємо тільки одну могилу занун. Але є у нас плани зробити пам’ятний знак, хрест, де зазначимо, що це польські легіонери, які воювали проти більшовиків, – розповідає голова товариства польської культури ім. Т.Сосновського Ярослав Ковальчук.