"Збитки по доставці пенсій – мільярд": "Укрпошта" хоче припинити доставку грошей пенсіонерам (ВІДЕО)

15:37, 12 лип. 2019
 

"Укрпошта" хоче припинити доставку грошей пенсіонерам через збитковість послуги. На такий крок, зі слів генерального директора підприємства Ігоря Смілянського, будуть вимушені піти з січня 2020 року, якщо Кабмін не підніме тариф на послугу з доставки пенсій. Чи готові пенсіонери Рівненщини до такої новації, дізнавалися журналісти Суспільного.

Зоя Ковальчук проживає в селі Городок. Це 15 кілометрів від Рівного. Окрім відділення пошти, ні банків, ні банкоматів тут немає.

На фото пенсіонерка Зоя Ковальчук

Та я на сходи не вийду, не те, що б в маршрутку сісти. Чи може в мене машина є? Мені гроші з пошти до хати приносять. І отримую їх без проблем, – каже пенсіонерка Зоя Ковальчук.

На фото пенсіонер Степан Ковальчук

Буде ходити, там тицяти оце в ту дирку в банкоматі, не бачить же нічого. Ніяких банкоматів. Додому. В квартиру. Всьо, – говорить пенсіонер Степан Ковальчук.

А це сусідка пані Зої – Надія П’яна

Як це отримувати пенсію на банківську картку – не уявляє. Каже наступне:

Не знаю я як єю...я ж ще й сліпа. Мені хочеться, щоб мені носили, поки я ще живу. Нас таких стареньких багато по дорозі тут. Там і інвалід є на костилях, і ось там лежачі є.

Доставляти пенсії до будинків "Укрпошті" – не вигідно, повідомив генеральний директор компанії Ігор Смілянський. Мовляв пенсії ростуть, а вартість за їх доставку – ні.

Укрпошта зазнала збитків на 535 мільйонів гривень. За рахунок чого це відбулося. За рахунок того, що ми заробили на інших послугах 400 мільйонів. А збитки по доставці пенсій – мільярд. Тобто ми взяли 400 мільйонів нормального прибутку, зазнали мільярд збитку і отримали 500 мільйонів збитку в компанії, – коментує генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

Доставляючи пенсії по місту Укрпошта отримує 0,79% від суми , у селі цей коофіцієнт становить – 1,56%.

На фото керівник Рівненської дирекції "Укрпошти" Вадим Мосаковський

Тариф на доставку пенсій був не змінним з 2004 року. Коли пенсії були менші, коли пенсіонерів було багато, листоноші мали меншу зарплату значну, сьогодні вона мінімальна 4250 гривень, плюс листоноші можуть отримувати премії. І ці всі дані не дають змогу нормально розвиватися пошті, вкладати гроші в інфраструктуру, в ремонт відділень, купувати новий транспорт, забезпечувати відділення комп’ютерами, – розповідає керівник Рівненської дирекції "Укрпошти" Вадим Мосаковський.

Якщо Кабінет міністрів не перегляне тариф, з нового 2020-го року "Укрпошта" припинить доставку пенсій додому, заявив генеральний директор компанії Ігор Смілянський.

На фото листоноша Галина Дацюк

Ці пенсіонери, які в нас залишилися, потребують, щоб ми їм доставляли пенсію. Бо усі залишилися старенькі, немічні, які не можуть ходити до банкоматів, в яких родичів немає, щоб ходили. Вони нас чекають з радістю, – розповідає листоноша Галина Дацюк.

Як повідомив керівник Рівненської дирекції "Укрпошта" Вадим Мосаковський, станом на перше липня пенсію на дому отримують 114 тисяч жителів області. Розносять її 1170 листонош.

У нас дуже проста вимога до держави, розрахуйтеся з нами за ті послуги, що ми надаємо. Не на майбутнє, не за минуле. Розрахуйтеся за те, що ми зараз робимо, – додає Ігор Смілянський.