В Обласному лабораторному центрі оприлюднили інформацію про якість джерельної води на Рівненщині (ФОТО, ВІДЕО)

11:51, 12 лип. 2019
 
В Обласному лабораторному центрі оприлюднили інформацію про якість джерельної води на Рівненщині (ФОТО, ВІДЕО)

Воду з восьми джерел на Рівненщині визнали непридатною для споживання через високий вміст нітратів та мікробне забруднення. Таку інформацію оприлюднив директор обласного лабораторного центру Роман Сафонов. Проби питної води спеціалісти центру аналізували за дев’ятнадцятьма санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. До переліку найкращих увійшли три джерела. 

Це джерело у селі Городище Рівненського району. За питною водою пан Ігор приїздить сюди щомісяця з Рівного.

На фото рівнянин Ігор

– Чому саме сюди приїжджаєте? (запитує журналіст)

Бо тут близько. І вода хороша. Вона не псується, – каже рівнянин Ігор.

Поряд із джерелом місцеві жительки продають городину та домашнє молоко.

Галина Бесараба каже, за водою до джерела люди приїздять сюди регулярно.

На фото жителька Городища Галина Бесараба

Зараз мало. Бо впав рівень води дуже. А як води було більше – то дуже багато. І не бутлями, а бідонами. Я навіть дивуюся, нащо стільки води брати? Може, продають, – розповідає жителька Городища Галина Бесараба.

Джерело з питною водою у селі Городище Рівненського району директор обласного лабораторного центру Роман Сафонов включив до трійки найкращих на Рівненщині. Працівники лабораторного центру дослідили проби води з 28-ми джерел у Рівненській області.

На фото директор обласного лабораторного центру Роман Сафонов

З кращих ми визначили, прекрасне джерело в Городищі Рівненського району, поряд з обласним центром, можна сміливо рекомендувати. Наступним було в Грушвиці, це джерело Сергія і Джерело св. Анни в Онишківцях Дубенського району, – коментує директор обласного лабораторного центру Роман Сафонов.

Ще 17 джерел за результатами аналізу 19-ти санітарно-хімічних та мікробіологічних показників води Роман Сафонов включив до переліку придатних для забору питної води. Вісім – увійшли до "червоного списку". У воді там виявили високий вміст нітратів та мікробне забруднення.

Досить значні концентрації нітратів фіксували в селі Синів Гощанського району. Менш неблагополучними, але теж непридатними, були джерела, які ми досліджували по місту Острог, в селі Оженин Острозького району, Корчів’я Корецького району. А також Сарни, дослідна станція. Там популярне джерело, яке вже багато років є небезпечним. Але мало хто про це знає, – додає Роман Сафонов.

Синівський сільський голова Микола Волкошовець дивується, чому працівники лабораторного центру вирішили включити це місце до переліку джерел з питною водою. Пан Микола погодився провести нас до місця у селі, звідки брали воду на аналіз.

Бачте, тут просто шматок труби забито. І вода взагалі не підіймається. Це вода, яка стікає від дощу сюди. Чоловік думав, що буде джерело, але по факту його нема, – коментує Микола Волкошовець.

Микола Волкошовець каже, це взагалі не джерело. Місце розташоване на приватній території і питну воду тут ніхто з селян ніколи не бере. А для споживання місцеві використовують артезіанську воду з централізованого водогону.

Цим джерелом ніхто не користувався і не користується. Просто чоловік зробив тут собі таке. Вода збирається стічна. Тому такі результати. Я опитав людей, чи ходите туди пити? Люди кажуть – ні. Для чого? Якщо в крані є нормальна вода, – додає Микола Волкошовець.

За результатами перевірки якості питної води у 28 джерелах Рівненщини директор обласного лабораторного центру Роман Сафонов пообіцяв підготувати звернення до органів місцевої влади.

Проблема нашого звернення в органи влади. Згідно законодавства, відповідають органи місцевого самоврядування, є те, що більшість таких джерел, не стоять на балансі. Люди самі опікуються ними і відповідно вони зрозуміло за межами населеного пункту. Тому ми продублюємо як в РДА так і в органи місцевого самоврядування, які знають, що їх мешканці використовують цю воду. І сподіваємося, що буде відповідна реакція, – додає Роман Сафонов.