ГМ "Опора" зафіксувала ознаки непрямого підкупу виборців в одного з кандидатів (ВІДЕО)

19:16, 11 лип. 2019
 
ГМ

Агітація кандидата у народні депутати по 152-му виборчому окрузі Олексія Муляренка могла мати ознаки непрямого підкупу виборців. Так коментує його проведення святкування Івана Купала у Рівному координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами Михайло Балик.

На відео з фейсбуксторінки Олексія Муляренка видно автівку, біля якої виборці могли сфотографуватися та отримати призи. Михайло Балик пояснив – відповідно до закону про вибори народних депутатів України, заборонене безоплатне надання виборцям товарів чи послуг, яке супровожується агітацією. Юристи ОПОРИ вивчають ситуацію, аби знати, чи звертатися до правоохоронців.

На фото координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами Михайло Балик

Нашими спостерігачами було зафіксовано момент, коли організатори свята оголосили конкурс, що можна сфотографуватися на фоні автомобіля, де є заклики голосувати за певного кандидата, і 19 липня буде розіграш певних призів. В даному випадку це є і надання тих певних товарів або послуг на безоплатній основі виборцям, – прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами Михайло Балик.

Конкурсу з розіграшем якихось подарунків особисто Олексій Муляренко не ініціював. Так пояснила ситуацію його представниця Ірина Михалевич. Як вона розповіла, розіграш з ретроавтівкою вирішили запустити організатори свята. Згідно з інформацією від ОПОРИ, захід організувала громадська організація "Це Рівне, друже".

У нас на заході був ретроавтомобіль, якому 65 років. Ця машина користувалася неабиякою популярністю серед гостей та викликала неабиякий ажіотаж. І в мене виникла ідея через соцмережі запустити розіграш. Проте коли я дізналася, що в такій ідеї вбачають підкуп виборців, конкурс скасували. І мені дуже прикро, що в ідеї фото біля автомобіля вбачають порушення виборчого законодавства, – повідомила телефоном організаторка заходу Іванна Пристайович.