Учасники "Повстанських ночей" поділились першими враженнями (ВІДЕО)

18:10, 11 лип. 2019
 
Учасники

Учасники табору "Повстанські ночі" впорядкували сьогодні хрест, встановлений на місці загибелі командира УПА Клима Савура. Нагадаємо, що п’ятиденний історично-пошуковий табір "Повстанські ночі" проходить цього року на теренах Рівненського та Костопільського районів. По його закінченню створять інтерактивну карту з місцями загибелі воїнів УПА, а також видадуть путівник за кошти Міністерства молоді та спорту.

Учасники табору розбили намети на березі річки Горинь поблизу Суська. Це наймолодший учасник "Повстанських ночей" Юрій, і він приїхав в такий табір не вперше.

На фото учасник табору Юрій

Що тобі вдавалося найважче? (запитує журналістка)

Мені було найважче гребсти. Ну бо там весла, вони ж важкі, то поробуй підніми і погреби, – розповів учасник табору Юрій.

На фото мама Юрія Наталія Марченко

Взагалі вперше він пробував сплавлятися ще в 2016 році, коли йому було 5 рочків. Щороку ми беремо участь в таких заходах, то це вже він вчетверте сплавляється, – каже мама Юрія Наталія Марченко.

Наразі в таборі перебуває 47 учасників різного віку. Переважно це підлітки.

На фото учасниця табору Анастасія

Ну бо тут весело завжи, ігри й плавати можна. Мені інтернет не потрібен навіть, – каже учасниця табору Анастасія.

Лікарка Наталія Монтула слідкує за здоров’ям учасників табору, та контролює заходи безпеки під час активного відпочинку.

Кожен, хто впринципі зголошується на такі табори, отримує інструкцію, що з собою брати. От, власне, якщо по тій інструкції все взяти, то проблем буде менше, тому що там передбачається по техніці безпеки все, що може ну принаймі вберегти від сонячних опіків чи якихось поранень. Зручне взуття, одяг – це вже, скажімо, зменшить багато проблем. А якщо індивідуальні проблеми зі здоров’ям, то це треба враховувати. Катамарани все-таки дають фізичне навантаження, – розповідає Наталія Монтула.

Частина учасників табору вирушила до пам’ятного хреста Климу Савуру. Вони очистили територію довкола пам’ятника та встановили поряд інформаційний стенд з інформацією про командира УПА.

На фото історик, один з організаторів табору Володимир Русанов

І вони, якраз війська НКВД, наткнулися взимку в лісі на таку ніби стоянку, ще вогнище було тепле, і вони побачили, що сиділа група людей. І потім вони йшли слід у слід. Тобто це було підозріло, ну з селян хто ж там буде слід у слід йти. І вони почали переслідувати. І якраз наздогнали оту групу, де був Дмитро Клячківський. Зав’язався бій. Всі вони загинули, – каже історик, один з організаторів табору Володимир Русанов.

Наприкінці прибирання учасники вшанували пам’ять Клима Савури молитвою. Завтра вони спустять п’ять катамаранів на воду та вирушать у сплав.

На фото керівник проекту Юрій Ткаченко

Пройдемо десь близько 60-ти кілометрів. Будемо зупинятися в Деражному, в Дюксині. В Дюксині, до речі, народився і провів своє життя Ніл Хасевич, там і пам’ятний знак. Закінчуємо ми нашу водну ділянку біля села Звіздівка й біля села Корчин. Тобто ці 2 села поруч, через річку знаходяться. Там також є повстанські могили, – розповідає керівник проекту Юрій Ткаченко.