"Ми всі такі різні": у краєзнавчому музеї презентували виставку робіт рівненських художників (ВІДЕО)

17:33, 11 лип. 2019
 

"Ми всі такі різні". Виставку під такою назвою презентували сьогодні у обласному краєзнавчому музеї. У ній поєднали роботи чотирьох рівненських художників – Віри Герасимчук і трьох її учнів. Загалом, виставка вмістила півсотні робіт, серед яких акварелі, олійні етюди і сюрреалістичні мотиви з яблуками. 

"Дорога вночі" – це одна з останніх робіт Віри Герасимчук. Художниці не стало у квітні 2017-го року.

На фото завідувачка сектору етнографії обласного краєзнавчого музею Алла Українець

– Я вже побачила після її смерті цю роботу. Вона була залишена в нашому музеї. І якесь відчуття такої тривоги, коли я вдивляюся в ці сині напружені кольори, оці вогники. Мені здається там було передчуття того, що з нею трапилося. Бо ми вважаємо, що її смерть дуже передчасна, – розповідає завідувачка сектору етнографії обласного краєзнавчого музею Алла Українець.

Роботи Віри Герасимчук, які експонують на виставці, – із фондів краєзнавчого музею.

Віра Герасимчук працювала останні 15 років у нашому краєзнавчому музеї. Вона є авторкою етнографічної експозиції обласного краєзнавчого музею і учасницею ектнографічних експедицій. І завдяки їй зроблено там багато цікавих замальовок під час наших подорожей, – додає Алла Українець.

Виставка має назву "Ми всі такі різні". Вона поєднала роботи 4-х художників – Віри Герасимчук і трьох її учнів.

На фото художниця Тетяна Лукашевич

Зараз, в принципі, модно робити виставки "учень і вчитель". І цінність в тому, коли вчитель не нав’язує своїм учням себе. І то нам показує оця виставка. Вірочка Герасимчук, вибачте, але я її саме так називаю, бо ми фактично з дитинства були подругами, вона була дуже спонтанна в житті, вподобаннях і творчості. І от ту спонтанність, якраз і передала своїм учням. Тому що вони увесь час в пошуку і непередбачувані, – згадує художниця Тетяна Лукашевич.

Сергій Гречанюк визначає свій стиль як сюрреалістичний символізм.

На фото художник Сергій Гречанюк

Це трохи давні роботи. Я тоді захоплювався Сальвадором Далі, був пошук, були думки і з’явилися якісь свої архетипи, свої образи, символи. І основна частина робіт – це "яблучна ера". Адамове яблуко, яблуко Паріса з міфології, яблуко Вільгельма Теля, структурне яблуко Сезана. Тобто вся історія людства пов’язана з якимось плодом, – розповідає художник Сергій Гречанюк.

Людмила Яремчук у своїх квіткових мотивах тяжіє до імпресіонізму і один етюд пише не довше, як дві години. Щоб передати перші враження від побаченого.

На фото художниця Людмила Яремчук

Те враження, яке секундне виникає, хочу передати саме цей стан і його треба дуже швидко вихопити. Прийом "а ля прима", тобто на одному подиху виконані. Чому квіти? Бо я їх люблю. І це те, що не змушує довго працювати, – каже художниця Людмила Яремчук.

Зоя Ємельяненко у зараз у своїй творчості відійшла від олійних фарб і стала акварелісткою.


На фото художниця Зоя Ємельяненко

Акварель, вона взагалі несподівана сама по собі, як життя. Її не прорахуєш, як математику. Вона жива. Треба бути дуже сконцентрованою і працювати швидко. Теба тримати і голову й тіло, і руки в тонусі. Бо і папір, і фарба можуть підвести у будь-який момент. Надихає, звичайно, і природа, і особливо люди. І моя улюблена робота, яка є й тут на виставці – це портрет мого сина, він тримає на руках собаку, – розповідає художниця Зоя Ємельяненко.

Виставка "Ми всі такі різні" загалом вмістила півсотні робіт. У обласному краєзнавчому музеї їх експонуватимуть протягом місяця.