Петицію із проханням відремонтувати підземку біля магазину "Мілан" зареєстрували у міськраді (ВІДЕО)

17:55, 10 лип. 2019
 
Петицію із проханням відремонтувати підземку біля магазину

Відремонтувати підземний перехід на вулиці Соборна у Рівному біля магазину "Мілан". Петицію з такою ініціативою на сайті Рівненської міської ради зареєструвала Світлана Коваленко. За десять днів, з моменту початку збору підписів, петицію підтримали 118 осіб із трьохсот, необхідних для того, щоб документ потрапив на розгляд міському голові. У якому стані зазначена у петиції підземка зараз, та чи має ідея її ремонту перспективи – дізнавались журналісти Суспільного.

Це вулиця Соборна у Рівному. Ділянка між перехрестями з вулицями Князя Острозького та Корольова. З одного боку проїжджої частини розташований парк та зупинка громадського транспорту. З іншого – магазин і ще одна зупинка. Під проїжджою частиною побудований підземний перехід. Зараз він виглядає отак.

У підземці журналісти Суспільного зустріли Марію Головчак. Жінка працює у міськШеу і прибирає тут.

На фото прибиральниця Марія Головчак

Я сьогодні, щойно прибирала тут – шприців десь зо 20 штук знайшла. І так щодня.
– А людей багато пройшло тут? (запитує журналіст)
За сьогодні 5 чоловік. Ну 5-6, – розповідає прибиральниця Марія Головчак

Петицію з ініціативою відремонтувати цей підземний перехід на вулиці Соборній у Рівному на сайті Рівненської міської ради два тижні тому зареєструвала Світлана Коваленко. За десять днів, з моменту початку збору підписів, петицію підтримали 118 осіб із трьохсот, необхідних для того, щоб документ потрапив на розгляд міському голові.

Сьогодні ми не зуміли зустрітися з авторкою петиції. Її контакти наявні лише у відділу звернень громадян міськвиконкому. Речник міськвиконкому Микола Прокопчук повідомив, що не зумів дотелефонуватися до пані Світлани, аби погодити зустріч із журналістами.

З квітня 2012-го року цей підземний перехід перебуває на балансі міського шляхово-експлуатаційного управління. Коштом міського бюджету тут змінюють лампочки та чистять дощоприймачі. Про це телефоном розповів начальник дільниці міськШЕУ.

 

Дана споруда потребує капітального ремонту. На 2019-й рік коштів не передбачено. Планується кошти виділити десь на 2020 рік. На даний час в підземному переході виконуємо лише санітарні роботи по його утриманню. Це підмітання, тощо, – каже телефоном начальник дільніці рівненського ШЕУ Петро Бучинський.

Декілька років тому управління комунальної власності вже намагалося віддати підземний перехід на мікрорайоні Ювілейний в оренду інвестору. Проте, бажаючих тоді не знайшлося.

Нежитлові приміщення, які знаходяться в переході по вулиці Соборній, бо він не весь передавався, звичайно, в оренду... Там крім сходових маршів мали намір передати в оренду. Була проведена підготовча робота, була проведена оцінка, було подане оголошення. Але, на жаль, не знайшлося потенційних орендарів, хто мав би бажання взяти в оренду ці підземні площі. Це було приблизно 3 роки тому, – коментує телефоном начальниця міського управління комунальною власністю Наталія Поліщук.

Це рівнянка Олена Пінчук. Вона вивчала досвід експлуатації підземок в інших містах України та в країнах Західної Європи. І вважає, що ремонт підземного переходу не вирішить проблему безпечного перетину проїжджої частини. На думку пані Олени підземка – незручна для пішоходів. А значить і невигідна інвесторам.

Люди, які написали цю петицію, мають на меті забезпечити безпеку переходу вулиці. Однак ремонт цю безпеку не покращить. Це не нормально – змушувати людину спускатися всередину, щоб перейти 12-метрову вулицю. Люди цього не робитимуть, – каже координаторка ініціативної групи "Рівне – місто, дружнє до дитини"Олена Пінчук.

Кошти, потрібні на ремонт підземки, Олена Пінчук пропонує витратити з іншою метою. Каже наступне:

Острівець безпеки потрібен, світлофорне регулювання. Це мають визначити фахівці. І вжити потрібних заходів для безпеки пішоходів по всій довжині вулиці.

Аби набрати триста підписів, необхідних для розгляду міським головою, петиція про ремонт підземки на Соборній має ще 36 днів.