ЦВК спростила процедуру зміни місця голосування (ВІДЕО)

12:56, 9 лип. 2019
 
ЦВК спростила процедуру зміни місця голосування (ВІДЕО)

Дільничні комісій почали отримувати попередні списки виборців. Як розповіла начальниця Рівненського міського відділу державного реєстру виборців Анна Зелінська, іменні запрошення на парламентські вибори члени комісій розпочнуть розносити вже сьогодні ввечері.

Вносити зміни до списків виборців будуть до 15-го липня включно. Зі слів Анни Зелінської, перед позачерговими виборами до Верховної Ради Центральна виборча комісія спростила процедуру зміни місця голосування. Відтепер виборцю не потрібно подавати в територіальний відділ державного реєстру документи, які обґрунтовують необхідність зміни місця голосування.

Як повідомив координатор спостереження за виборами громадянської мережі "ОПОРА" Михайло Балик, люди, які змінять місце голосування поза межами округу, втратять можливість голосувати за кандидата-мажоритарника. Такі особи на позачергових парламентських виборах для голосування отримають один бюлетень зі списком партій.

На фото начальниця відділу ведення державного реєстру виборців Рівного Анна Зелінська

До 15 липня включно, приймаються заяви на зміну місця голосування. Хочу зазначити, що відділ працює і в суботу і в неділю. На ці вибори є спрощена процедура. Не потрібно додавати до заяви документи, які вмотивовують заяву. Достатньо прийти з паспортом громадянина України. Заяву формує система, ми її видруковуємо. Люди на ставить підпис і відразу змінюється місце голосування. Понад 300 чоловік вже змінило місце. Зараз звертаються члени комісій, скільки вже утворені комісії. Ну і сьогодні вже відбувається передача попередніх списків та запрошень, – повідомила начальниця відділу ведення державного реєстру виборців Рівного Анна Зелінська.

На фото виборець Микола Линка

Паспорт і все. Тільки паспорт і заяву написав. І все нам видали. Може в кінці буде тут людей, коли за день, за два. А хто не лінується раніше прийти, то в мене буквально шість хвилин пішло на все, – розповів виборець Микола Линка.

 

На фото виборець Віктор Процюк 

Змінив місце голосування у зв’язку з тим, що працюю у Рівному, а зареєстрваний в Корецькому районі, – каже виборець Віктор Процюк.

Відсутні черги і в районному відділі державного реєстру виборців.

На фото начальник відділу державного реєстру виборців у Рівненському районі Володимир Шевчук 

На даний час ми обробили 63 заяви. В основному це виборці, які виїжджають відпочивати. Тобто, в основному, ми змінюємо місце з нашого району на інші курортні міста нашої України. І вже цими вихідними були сформовані дільничні виборчі комісії. То від них буде велика кількість заяв, – розповідає начальник відділу державного реєстру виборців у Рівненському районі Володимир Шевчук. 

Отримувати попередні списки виборців дільничні комісії почали сьогодні. Іменні запрошення на позачергові парламентські вибори члени комісій мають розпочати розносити вже ввечері.

На фото голова ДВК №560932 Ольга Андрощук

Сьогодні ввечері з членами комісій вже будем їх розносити виборцям. І вже з завтрашнього дня, ті хто не отримав запрошення або хоче голосувати за місцем перебування, можуть звертатися на виборчу дільницю свою і вже уточнювати. Можливо немає запрошення, можливо в списки не включили. І також можна вже давати заяви щодо голосування на дому, – коментує голова ДВК №560932 Ольга Андрощук. 

Додамо, що виборці, які змінять місце голосування поза межами округу, втратять можливість голосувати за кандидата-мажоритарника. Такі особи на позачергових парламентських виборах для голосування отримають один бюлетень зі списком партій.

Якщо в межах виборчого округу. От для прикладу, якщо людина проживає в місті Дубно, а хоче проголосувати в смт.Смига. То відповідно виборець отримає два виборчі бюлетені. Адже це зміна місця голосування в межах одного і того самого округу, кандидат-мажоритарник не змінюється і відповідно тоді виборець отримає два бюлетені: один бюлетень – це по списку партії, і один – по мажоритарниках, – розповідає телефоном координатор спостереження за виборами громадянської мережі "ОПОРА" Михайло Балик. 

Після 15-го липня змінити місце голосування можна буде буде тільки через суд.