Організатори "Погорини" розповіли про свій фестиваль

13:44, 4 лип. 2019
 
Організатори

Майстер-класи з історичної реконструкції, виступ фолк-гурту, ночівля у наметовому містечку біля річки – такі розваги пропонують організатори історико-культурного фестивалю "Погорина. Урочище Чадорож", який відбудеться в Рівненському районі.

Місце його проведення – острів на березі Горині поблизу села Хотин. Триватиме фестиваль 2 днів – 13-14 липня. В його основі, за словами організатора Юрія Ойцюся, – історична реконструкція життя часів Київської Русі. Фестиваль "Погорина" на Рівнещині відбудеться вдруге. Організатори – а серед них археологи, реконструктори, науковці – виготовили традиційний для доби Київської Русі одяг, обладунки та озброєння.

На фото керівниця рівненського Туристично-інформаційного центру Ольга Постнікова

– Ми хочемо не лише реконструювати матеріальний світ, але й ми замахнулися на більш духовний світ. Тобто частина фестивалю – це буде рекоснтрукція одягу, зброї. Якщо ви берете з собою своїх дітей, там будуть різні цікаві майстер-класи, можна буде з лука постріляти, буде дуже класна фотозона для дітей, для тих, хто захоче вдягнути щит, меч взяти. Частина реконтрукторів запрошених будуть робити нам невеличкі реконструкторські бої, буде цікава театралізована вистава за участі акторів, теж в одязі, присвячена добі Київської Русі, – розповіла керівниця рівненського Туристично-інформаційного центру Ольга Постнікова.

На фото організатор історико-культурного фестивалю "Погорина. Урочище Чадорож" Юрій Ойцюсь

В нас на Рівненщині досить велика кількість городищ, досліджених і описаних, до 100 штук. Я почав дроном робити аерозйомку цих городищ. Ми хочемо взагалі зробить мережу отаких музеїв по всій області Рівненській, тому що потенціал в Рівненщини є, немає самих точок, на які туристи мають приїжджати. Ми робимо Басівкутське городище, допомагаємо створити музей під хотинським городищем, під гощанським, і такі фестивалі проводимо точково, кожен місяць – в іншому, – прокоментував організатор історико-культурного фестивалю "Погорина. Урочище Чадорож" Юрій Ойцюсь. 

На фото голова Шпанівської ОТГ Микола Столярчук

Ми планували орієнтовно 100 тисяч гривень на цей фестиваль. Але звісно там на місці фестивалю робила і сцена, і заїзди, то ми кожного року поступово плануємо туди вкладати, в цю локацію, і фінансовий ресурс, і людський ресурс і надалі розвивати. Можу пояснити, чому. Дійсно там буде недалеко від Хотина об’їздна дорога північна, вона в цьому році має почати будуватися. Я думаю, 2-3 роки і вона буде завершена, – сказав голова Шпанівської ОТГ Микола Столярчук.