У Рівному вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні Георгія Арутюняна (ВІДЕО)

12:43, 4 лип. 2019
 
У Рівному вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні Георгія Арутюняна (ВІДЕО)

Сьогодні Герою Небесної Сотні Георгію Арутюняну виповнилося б 59 років. У день його народження у Рівному відкрили пам’ятну дошку. Її встановили на фасаді підприємства «Рівнеоблводоканал», де працював Георгій Арутюнян. Яким його пам’ятають колеги і побратими – у нашому матеріалі.

Пам’ятну дошку Герою Небесної Сотні Георгію Арутюняну відкривають його доньки. Дошку встановили на фасаді прохідної «Рівнеоблводоканалу».

На цьому підприємстві Георгій Арутюнян пропрацював 19 років, був слюсарем-оператором насосної станції.

На фото колега, машиніст насосної станції № 4 Микола Корнатівський розповідає про Георгія Арутюняна:

Я прийшов у 94-му році, а Георг, ми на нього завжди казали "Жора", працював 8 років на цій станції. І так ми з ним познайомилися та працювали майже три роки. Компанійський був, веселий, любив і співати і танцювати і анекдоти розказувати. Мало нас, українців зараз таких є. Хоч він за національністю вірменин, але був патріотом нашої неньки України.

У Рівному Георгій Арутюнян залишився після закінчення місцевого вишу. А ще Микола Корнатівський пригадує їхню останню зустріч. Це було на початку Революції Гідності. Розповідає:

Говорив, Коля, що я буду тут робити? Поїду до Києва. Бо треба підтримати нашу націю, наш виступ. Тому що це наша земля. Так він завжди говорив. А потім я вже бачив по телевізору. Казали, що він загинув.

Георгія Арутюняна убили 20 лютого, приблизно о 14 годині на Майдані Незалежності в Києві. У цю мить поруч із ним був побратим Юрій Коханець. Чоловіки разом приїхали до столиці напередодні.

На фото побратим Георгія Арутюняна Юрій Коханець ділиться своїми спогадами:

З одного боку Беркут, з другого – ми. Перед тим був постріл і куля пролетіла біля нас, а він російською каже, щоб був обережним, це снайпер б’є. Потім ми пішли в наступ на той Беркут. Кинули гранату і сльозогінний газ. Я кажу, Жора, я вже нічого не бачу. Відчуваю, що хтось мене за руки відтягнув. Коли промили очі, почав дзвонити, де Жора. Хтось підняв слухавку і каже, приходь, тут телефон і уже мертвий чоловік. Взяв побратима із собою, але додому не привіз.

Того дня в числі Небесної Сотні у Києві на Майдані загинули троє рівнян. Олександр Храпаченко, Валерій Опанасюк і Георгій Арутюнян. Їх поховали разом на кладовищі "Нове". Наймолодшій його доньці Ашхен було три роки, коли не стало батька, за півроку до цього померла її мама.

Зараз дівчинку виховує старша сестра Анна. Фото для пам’ятної дошки надали дівчата із сімейного архіву. Сьогодні їхньому батьку виповнилося б 59 років.