Троє рівненських школярів стали призерами Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики (ВІДЕО)

11:51, 3 лип. 2019
 
Троє рівненських школярів стали призерами Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики (ВІДЕО)

Троє рівненських школярів стали призерами Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики, яка наприкінці червня відбулася в Туреччині. Це японська методика усної лічби. Рівняни поїхали на такі змагання вперше у складі збірної України. І привезли перше командне місце. Про свої враження і як вони рахують усно складні числа, розповіли журналістам Суспільного.

Швидкі математичні дії зі складними числами. Троє рівненських школярів стали призерами Всесвітньої олімпіади з ментальної арифметики у Туреччині.

На фото 13-річний призер олімпіади Дмитро Газицький

Для мене враження були неймовірні. Я побачив скільки було людей в Туреччині, аж трішки мандраж з’явився, коли мали писати олімпіаду, але все ж таки зміг, ну і зайняв призове місце, – розповів призер олімпіади Дмитро Газицький.

Представниця Всеукраїнської спілки клубів ментальної арифметики в Рівному Юлія Семенюк зазначає, що рівняни уперше взяли участь в таких змаганнях у складі збірної України. І вибороли два перших та одне 2-ге місця.

На фото представниця Всеукраїнської спілки клубів ментальної арифметики в Рівному Юлія Семенюк

За рахунок того, що методика побудована на складі числа 5 і складі числа 10, це можна робити дуже швидко, тому наші хлопці, наприклад, на олімпіаді за 8 хвилин в середньому порахували понад 90 прикладів кожної складності. Це дуже багато. І без спеціальних тренувань, на жаль, такого результату дитина не може показати, – сказала представниця Всеукраїнської спілки клубів ментальної арифметики в Рівному Юлія Семенюк.

8-річний Нікіта Опанасюк ментальною арифметикою займається з жовтня. Його мама Антоніна зізнається, намагалася змагатися з ним у швидких математичних діях. Але зараз син – поза конкуренцією.

На фото мама Нікіти Антоніна Опанасюк

Дається домашнє завдання і там темп збільшується, або зменшується. Коли він зменшував темп, то я вже не встигала за ним. Бабусі пробували на калькуляторі, то дитина швидше калькулятора рахує. Ну взагалі йому це цікаво, – розповіла мама Нікіти Антоніна Опанасюк.

Швидкі математичні дії ці хлопці роблять на спеціальній рахівниці, абаку. А потім без неї. 11-річний Антон Процюк демонструє, як це робити за допомогою пальців.

Загалом на Всесвітній олімпіаді з ментальної арифметики в Туреччині змагалося 570 учасників із 16-ти країн. Українська збірна посіла перше командне місце.

Сподівалися, звичайно, але так щоб сказати, що приїдуть переможці, ну так зухвало себе не поводили, але дуже надіялися, що наша праця буде нагороджена найвищим чином, – додала Юлія Семенюк.