Пам’ять Героїв битви під Берестечком вшанували на Козацьких Могилах (ФОТО, ВІДЕО)

12:53, 1 лип. 2019
 
Пам’ять Героїв битви під Берестечком вшанували на Козацьких Могилах (ФОТО, ВІДЕО)

На Рівненщині вшанували пам’ять козаків Богдана Хмельницького, які загинули у битві під Берестечком. Тоді, у червні 1651, зійшлося Військо Запорізьке та союзні йому кримські татари проти армії Речі Посполитої. Богослужіння на Козацьких Могилах очолив Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Під час панахиди молилися і за душі українських Героїв, які полягли за Незалежність України.

30 червня, о 9-й ранку на подвір’ї Свято-Георгієвського храму розпочалося богослужіння з нагоди вшанування пам’яті українських козаків і селян – Героїв битви під Берестечком. Богослужіння очолив Блаженійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Після завершення панахиди відбулася урочиста хода та покладання квітів до пам’ятника Героям Берестецької битви.

Цього року окрім річниці битви згадують ще одну. 30 років тому на цьому місці вперше на Рівненщині підняли синьо-жовтий прапор. 75-річний рівнянин Роман Омельчук був учасником тих подій. Розповідає, що за радянської влади зробити це було непросто.

Я горжуся тим, що був серед тих хоробрих людей, які підняли національно-визвольний прапор проти страшної тоталітарної системи. Було це зовсім непросто у ті часи. Кожен з цих людей ризикував роботою, зарплатою, здоров’ям і навіть життям. Серед нас були, окрім місцевих знаменитостей, Герої України В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, брати Горині й інші, – розповів рівнянин Роман Омельчук.

Родина Ксьондзиків на Берестечко приїхали з Львівщини з міста Броди. Приїздять вже вп’яте і завжди беруть з собою дітей.

На фото Андрій та Оксана Ксьондзики

Треба привчати з самого дитинства до цього. Показувати нашу справжню історію і культуру, – сказали Оксана та Андрій Ксьондзики

Учасники різних козацьких організацій розповідали і показували, як козаки воювали, яку мали зброю, стріляли з гармат.

На фото отаман історичного куреня «Чорна рада» Ярослав Лозинський

Приїжджаємо кожен рік для того, щоб віддати шану загиблим своїм предкам, які поклали своє життя з однією надією, що колись згадають їхню славну боротьбу за волю, за незалежність своєї держави, – прокоментував отаман історичного куреня «Чорна рада» Ярослав Лозинський.

А ще кожен курінь частував гостей кулішем приготовленим за козацькими рецептами. Кошовар Василь Радивонік готує куліш, який козаки варили у походах.

На фото кошовар стрілецького братства Василь Радивонік

Похідний, який козаки завжди собі могли зварити. Там усе просто: сало, пшоно і вода. Додається все, що є, щоб була ситніша, а в полі вибирати не доводилося, з чого було з того варили. Це найпростіше – під сідлом сало, за плечима – пшоно, – розповів кошовар стрілецького братства Василь Радивонік.