Міністр культури у Рівному відповів на думку про "руйнацію мистецьких шкіл"

17:53, 28 чер. 2019
 
Міністр культури у Рівному відповів на думку про

"Міністерство культури не зовсім розуміє стан музичних шкіл, та інших творчих закладів", – вважає викладачка 2 міської музичної школи Катерина Димченко. З її слів, реформа, яку ініціювало Міністерство культури України, відповідно до нововведень, кількість занять музикою суттєво скорочує.

За старими програмами піаніст-першокласник мав 6,5 годин музики на тиждень, тепер же лише 5 загалом із хором та сольфеджіо. Міністр культури Євген Нищук, який сьогодні, 28 червня, відвідав Рівне, пояснив: новою програмою прагнуть покращити освітній процес, а роки навчання навпаки збільшать з 6-8 до 11-12, залежно від обраного інструменту. Про загальне скорочення годин не йдеться – просто вирішили розвантажити першокласників. Якщо дитина здібна – школа може розробити свою навчальну програму.

На фото викладачка Рівненської дитячої музичної школи №2 Катерина Димченко

Те, що приймає міністерство – це руйнація мистецьких шкіл. Я не знаю, хто відповідатиме за це. Наказ про нове положення нової мистецької школи призведе до наслідків непередбачуваних. В нас була година спецінструменту на тиждень, а тепер буде пів години. Дати належну освіту за пів години? Це дуже мало. Ми готували лист до прем’єр міністра. Всі викладачі його підписали. Весь викладацький склад проти цих нововведень, – каже викладачка Рівненської дитячої музичної школи №2 Катерина Димченко.

На фото міністр культури України Євген Нищук

Освітні програми якраз убезпечують від того, щоб залежати від начальників управлінь. Від методичних центрів. Від конкурсів, які зобовязують пройти методичні центри, бо тоді вони дадуть сертифікат. Це корупційна схема. Її треба ламати. Ніхто не зменшує рівень навчання. Є три рівні: початковий – 4 роки, базовий – 4 чи 5 років, і підготовчий поглиблений – 2-3, – прокоментував міністр культури України Євген Нищук.