У Тараканівському форті готуються до зйомок повнометражного фільму "Джура-Королевич" (ВІДЕО)

19:35, 27 чер. 2019
 
У Тараканівському форті готуються до зйомок повнометражного фільму

У Тараканівському форті монтують локації для зйомок повнометражного фільму "Джура-Королевич". Процесом керує Шевкет Сейдаметов, який свого часу працював над кінострічкою "Кіборги", торік він отримав "Золоту дзиґу" як найкращий режисер-постановник за стрічку.

Наразі довкола Тараканівського форту уже збудували поселення, яке мають захопити злі сили. А сама будівля стане палацом королівства русинів. Зйомки стартують 2 липня. А сьогодні у Тараканівському форті побували журналісти Суспільного.

На фото художник-постановник фільму "Джура-Королевич" Шевкет Сейдаметов
 
– Тут, звичайно, дуже гарно, мені тут дуже подобається. Хоча страшно не хотів сюди їхати. Через неймовірну кількість комарів тут справді екстрім. Ми тільки почали тут працювати, але й так уже дуже живо. Щосекунди ходять туристи, там десь потяг проходить, а тут туристи. Я наче в центрі Києва почуваюся, – розповів художник-постановник фільму "Джура-Королевич" Шевкет Сейдаметов.
 
 
Стіни будиночків зовні обробляють глиною, щоб створити ефект старого дерева.
 
– Дуже гарне рішення таких от кучерів. Це малоймовірно в реальному житті. А для казки дуже гарно. Таке от мереживо дерев’яне. Оскільки в нас доволі розмита в часовому просторі й географічно історія з елементами фентезі, то ми й робимо такий симбіоз етнографії й вигадки. Це дуже благодатна тема. За нашою драматургією нелюди, лангомери вриваються сюди, беркутівське у них таке ставлення до жителів цього поселення. Звісно, це ще не все. Ще ж буде реквізит, тварини, вози, щоб усе це ожило, додає художник-постановник фільму.
 

 
Зараз увесь реквізит – в Тараканівському будинку культури. Його журналістам Суспільного показала декораторка фільму Мар’яна Муровицька.
 
 
– За цей трон буде відбуватися боротьба конкретна. Ну а інший основний інвентар – це щити, столи, все в основному з дерева. Хлопці вирізали самі. Я – роблю інвентар, який стосується текстилю прапори і таке всяке,каже декораторка фільму "Джура-Королевич" Мар’яна Муровицька.
 
Досі в Тараканівському форті знімали лише епізоди. Основною локацією повнометражного художнього фільму його обрали вперше.
 
На фото продюсер фільму "Джура-Королевич" Олег Щербина
 
– Бюджет фільму 28 мільйонів гривень. Це підтримка Держкіно. Стовідсоткова. 2 липня ми починаємо зйомки в Тараканівському форті. Будуть залучені провідні актори. Ви побачите багатьох зірок. Це костюмована казка, фільм лицарський, будуть батальні сцени, коні. Ми сподіваємося, що цей фільм стане значною подією в українському кінематографі. І його побачать в усіх містах і кінотеатрах України на широких екранах, – сказав продюсер фільму "Джура-Королевич" Олег Щербина.
 
Організаційний процес зйомок забезпечує створена цьогоріч Асоціація кінокомісій України.
 
На фото голова Асоціації кінокомісій України Леонід Бицюра
 
– Рівненщина, Тернопільщина. Вони фактично незнайомі і невідкриті для режисерів, продюсерів. І ми робили тур для продюсерів, які тут побували. Основна наша задача – це формування бази локацій, які придатні для зйомок кінофільмів. І Тараканівський форт – це одна з родзинок не тільки вашого краю, але й України. І Європи, напевно. Він заслуговує, щоб з’являтися на кіноекранах,розповів голова Асоціації кінокомісій України Леонід Бицюра.
 
Заступниця начальника обласного управління культури і туризму Ярослава Гаврилова сподівається, що зйомки фільму у Тараканівському форті пришвидшать процес його передачі від Міністерства оборони на баланс області.
 
 
– Є Тараканівський форт і існує проблема його належності, подальшого життя і розвитку. Думаю, це дасть поштовх, щоб приймати уже нарешті якесь рішення. Переписка йде вже більше двох років, коли це буде вирішено, спрогнозувати не зможе ніхто, каже заступниця начальника обласного управління культури і туризму Ярослава Гаврилова.
 
Зйомки планують завершити 19-20 серпня. Півроку, припускає продюсер фільму Олег Щербина, займе монтаж. У прокаті "Джура-Королевич" з’явиться наприкінці наступного року.