Козацький обоз вдев’яте вирушив з Рівного до Берестечка (ВІДЕО)

13:56, 27 чер. 2019
 
Козацький обоз вдев’яте вирушив з Рівного до Берестечка (ВІДЕО)

Як і щороку, його приурочили до річниці битви війська Богдана Хмельницького проти армії Речі Посполитої. У 2019-му це 368-ма річниця.  

100 кілометрів за три дні подолають козаки на підводах та конях. Кінцева точка їхнього маршруту – село Пляшева Радивилівського району, де вшановуватимуть пам’ять полеглих у битві проти війська Речі Посполитої козаків. 
 
На фото кошовий отаман обласного товариства "Рівненська Січ" Олег Горбенко
 
– Щоб люди дивилися, щоб не забували, що козаки у нас існують і на війні, і тут. А вони постійно нас зустрічають в кожному селі і в кожному місті. Вибігають, вже знають, що козаки йдуть – значить, все добре, – розповів кошовий отаман обласного товариства "Рівненська Січ" Олег Горбенко.
 
Одна із зупинок обозу – у Млинові на святкування Дня конституції. Із зупинками та ночівлею козаки доберуться до Пляшеви до ранку суботи. Єдиним елементом підготовки, за словами отамана, була верхова їзда. За кіньми в товаристві "Рівненська Січ" доглядає Олена Яворська. На цей раз вона єдина жінка, яка долучилася до козацького походу в Берестечко.
 

– Це треба коня відчувати. От, наприклад, перед тим, як виїхати, я свого коня годину чистила. Щоб він був гарненький. Це коням подобається. Вони люблять ласку. Ми з нею як сьогодні перший день познайомилися, бо її привезли – це отамана Зорька, вже він вигадав кличку – вона не була під сідлом, це ми перший сьогодні раз з нею. Поки я чистила її, ми з нею познайомилися, подивилась, що за кінь, тобто ввійшла в довіру до коня і нам уже по дорозі було легко,каже учасниця походу Олена Яворська.
 
Серед козаків, що вирушають в похід – Оксен Семидуб. Чоловікові 93 роки, а його козацькому строю – 25 років.
 
 
– Живу в Харкові, ну а Рівне – це моє любиме місто. І сили маю, і крепко ще шаблю держу і кажу: діло, всьо біда в тому, що українець на своїй землі виживає. Люди виживають, в тому числі і я. Є надо мною Бог його знає хто – разний зайда,сказав голова Ради старійшин козацтв України та діаспори Великого козацького кола Оксен Семидуб.
 
 
Проводжати козаків у похід щороку виходять вихованці сусіднього з бульваром Хмельницького дитячого садочка номер 14.