У Рівному презентували археологічні знахідки з давньоруських городищ (ФОТО, ВІДЕО)

16:30, 26 чер. 2019
 
У Рівному презентували археологічні знахідки з давньоруських городищ (ФОТО, ВІДЕО)

Археологічні знахідки з давньоруських городищ, розташованих в Здолбунівському районі, презентували у Рівному. Усі виявлені речі стануть експонатами обласного краєзнавчого музею, бо саме цей заклад профінансував експедицію. Гроші з музейного бюджету на археологічні розкопки виділили вперше за минулі 10 років. 

На фото – археологічні знахідки, які показує заввідділу давньої історії та археології обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк. 

Є типові, а є унікальні. Ось наконечничок, формою він повністю імітує залізний. Але саме такі використовували виключно для полювання. Це в житлі 12-13 століть, – розповідає Олексій Войтюк.

Окрім кістяного наконечника для стріли є накладка на лук і нетипові для того часу залізні ножі. Їх керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк два тижні тому виявив у Новомильському городищі, це Здолбунівський район.

На фото заввідділу давньої історії та археології обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк

Ми їх знайшли в об’єкті, тобто вже можемо сказати з приблизною орієнтацією, хто тут жив, чим він займався, який мав статок. Жив мисливець, а хтось із родини займався не тільки вичинкою шкіри чи полювали на пушнину, а ще й обробляли її,каже Олексій Войтюк.

Експедиція у Здолбунівському районі тривала тиждень. За цей час, окрім Новомильська, провели розкопки у городищах в Новосілках, Уїздцях і Кунині. Усі 4 археологічні пам’ятки Олексій Войтюк датує X-XIII століттями.

Це якраз період Київської Русі, і ми працювали протягом тижня, мобільно перекидаючись із пам’ятки на пам’ятку. На кожному працювали півтора дні. І, власне, матеріали, які ми отримали – це частина лише, показові. Отримали набагато більше, – додає Олексій Войтюк.

Перші результати цих розкопок Олексій Войтюк презентував сьогодні, 26 червня, у обласному краєзнавчому музеї.

На фото уродженка с. Кунин Тетяна Павлюк

Приємно здивована таким грунтовним аналізом нашого Кунинського городища і хотіла б продовження досліджень, бо чорні археологи працюють там постійно. Тому хотілося б державних досліджень, – коментує уродженка с. Кунин Тетяна Павлюк.

Експедицію у Здолбунівському районі профінансував обласний краєзнавчий музей. Виконувачка обов’язків директорки Тетяна Самсонюк зауважила, що це вперше за минулі 10 років заклад виділив кошти на археологічні розкопки.

На фото в.о. директорки обласного краєзнавчого музею Тетяна Самсонюк

Було виділено 20 тисяч на розкопки. Вони нарешті таки відбулися. Ми повинні якимось чином протистояти цим чорним археологам і через те в нас була перша розвідувальна експедиція на ці поселення. І ми в той же день зустріли групу чорних археологів, які там уже працювали. Музей постарається ще в цьому році на тих самих поселеннях продовжити розкопки. Тому що, як ви бачите, ми встигли лише розпочати, – розповідає в.о. директорки обласного краєзнавчого музею Тетяна Самсонюк.

Виявлені під час експедиції знахідки мають поповнити археологічну експозицію обласного краєзнавчого музею.