На Рівненщині планують відкрити етнографічний музей-садибу просто неба (ВІДЕО)

15:30, 25 чер. 2019
 
На Рівненщині планують відкрити етнографічний музей-садибу просто неба (ВІДЕО)

Музей просто неба заклали на околиці села Гільча Здолбунівського району. Це ініціатива керівника громадської організації "Рівненщина історична" Олександра Гаврона.

На двох з половиною гектарах землі він планує відтворити будівлі, ремесла та побут на межі 19-20 століть. У планах чоловіка організувати тут повний цикл тогочасного виробництва сільськогосподарської продукції. Від посіву до виготовлення борошна і круп. Задля цього чоловік зібрав і реставрував автентичні плуги, віялку, молотарку, жорна, олійний прес.

Працюватиме усе це на кінному приводі чи паровій машині. Більшість механізмів виготовили понад сто років тому на місцевих підприємствах, власниками яких були чеські переселенці. Їх у селі до 1947 року проживало приблизно 80 відсотків. А сама Гільча тоді мала назву Гульча Чеська.

Також за тогочасними ескізами мають збудувати 10 об’єктів – кузню, столярну майстерню, невеличку хмелярну, міні-ливарний завод, водний млин і корчму. Приблизно за два тижні Олександр Гаврон планує заливати фундаменти цих будівель. Етнографічний музей-садиба "Гульча" є бізнес-планом, поданим на конкурс "Неймовірні села України-2019".

На перемогу в ньому загалом претендує 20 населених пунтків з різних областей. Онлайн-голосування за них триватиме до 18-го липня. А п’ятірку фіналістів мають визначити 31-го липня.

На фото ініціатор етнографічного музею-садиби Олександр Гаврон

– Хочу показати весь цикл. Коситься пшениця, випадають снопки, вантажаться, везуться в молотарку, всі механізми працюють від кінного приводу. Кінь крутить механізм, який називається манеж. Техніка вся тільки періоду до 39-го року. Самі будівлі будуть 50/50. Частину вцілілих знайшли ще, але частина з нового матеріалу. Але намагатися будемо робити за тими технологіями, – ініціатор етнографічного музею-садиби Олександр Гаврон.