У Рівному відбувся п’ятий шаховий бліц-турнір пам’яті Олега Саєнка

17:06, 23 чер. 2019
 
У Рівному відбувся п’ятий шаховий бліц-турнір пам’яті Олега Саєнка

Майже 60 шахістів зібрав п’ятий бліц-турнір пам’яті Олега Саєнка. Він пройшов у приміщенні шахового клубу першої спортшколи. Змагання проводилися за швейцарською системою в 11 турів. Окремо визначали переможців у загальному заліку, серед ветеранів, школярів та шахістів з міжнародним рейтингом до 1800 пунктів – тобто, початківців.

Олег Саєнко пішов з життя у 2014 на 74-му році життя. Він був майстром спорту, сенйором з заочних шахів та міжнародним гроссмейстером. До 2005-го року очолював обласну федерацію шахів.
 
На фото учасник турніру Олександр Абрамчук
 
– Сам з Сарненського району. Залюбки, хоч і далеко їхати, подобається турнір, атмосфера, людина, яку вшановуємо. Ну і хочеться віддати йому належне, самому набратися досвіду, з сильними учасниками пограти, бо сильний склад приїжджає. Голова Сарненської районної федерації, самі ми організовуємо біля 20 турнірів в себе, але це один з найкращих – хочеться подивитися, щось корисного взяти для району, – розповідає учасник турніру Олександр Абрамчук.
 
На фото організатор турніру Юрій Кошмак
 
– Це бліц-турнір: 5 хвилин плюс 3 секунди на хід. Гра проходить за правилами FIDE – міжнародної федерації шахів. Цей турнір має також міжнародний статус, немає іноземців, але він зареєстрований на сайті міжнародної федерації шахів, в рахунок міжнародних рейтингів йде. Часто приїжджають гості, я бачив сьогодні гостей з Хмельничиини, Житомирщини,каже організатор турніру Юрій Кошмак.
 
На фото вдова Олега Саєнка Алла Саєнко
 
– Обдарована людина – він мав абсолютний слух, був солістом народного хору, в міліції, де він працював. Він багато читав, але шахи любив – найбільше. І всі 50 років, які я з ним прожила, він збирав літературу, грав. Він був одним з засновників заочних шахів в Україні, всієї України. І останні роки він грав в команді України на першій дошці,сказала вдова Олега Саєнка Алла Саєнко.