Небезпечний борщівник Сосновського цвіте у Рівному – що варто знати, щоб не отримати опіки (ВІДЕО)

18:37, 21 чер. 2019
 
Небезпечний борщівник Сосновського цвіте у Рівному – що варто знати, щоб не отримати опіки (ВІДЕО)

Цьогоріч небезпечного борщівника, соком якого можуть попектись люди, у Рівному побільшало. Про це розповів майстер тресту зеленого господарства Тарас Романюк.

Рівнянин Павло Алексєвич сфотографував та опублікував пост про небезпечну рослину – борщівник Сосновського на своїй сторінці у Фейсбуці  (на фото вище). У коментарях люди почали перейматися, що вона швидко розмножується. Зазначимо, що у складних випадках після опіків борщівником виникає потреба у пересадці шкіри, розповів лікар опікового центру Святослав Дикало.
 
На фото рівнянин Павло Алексєвич
 
– Я помічав цей борщівник в центрі, на гідропарку, коли ми каталися дитячою залізницею, на Північному бачив, і навіть на мікрорайоні "Щасливому" також місцями росте. Вважаю, що рівнянам потрібно знати, як він виглядає, його нізащо не можна чіпати і знати, яку надавати першу допомогу,розповів рівнянин Павло Алексєвич.
 
У борщівника – отруйний сік, каже лікар Святослав Дикало. Тварини його їдять без шкоди для себе, а от у людей при контакті зі шкірою виникають хімічні опіки. Цьогоріч зверталося менше пацієнтів, ніж торік – підсумовує лікар. Утім, найнебезпечніший період цвітіння ще триває.
 
 
– Печуться ті, хто косить, хто викошує цю рослину і зараз не ті коси, що колись були – а моторизовані, які розкидають той сік по всьому, одяг прилипає до тіла. Перш за все, треба добре вимити ту частину тіла, куди попав сік борщівника, бо тільки соком можна попектися. З милами, шампунями. Не витирати, а промокнути, спостерігати, що там робиться. Якщо починають з’являтися міхури – треба звертатися до нас в опікову службу,каже лікар-ординатор опікового відділення обласної лікарні Святослав Дикало.
 
 
Журналісти Суспільного виявили борщівник біля дитячої залізниці. Про такі випадки на комунальній території майстер тресту зеленого господарства Тарас Романюк радить повідомляти управління ЖКГ. Каже, що раніше знайдені рослини вже прибрали. Але вони поширюються на приватних землях.
 
 
– Він з’явився вже давненько. Вирубували. В одному місці вирубали півмашини – 20 кв.м., біля "Бабусі". На окраїнах більше. На окраїнах його багато – сільська місцевість, там з ним ніхто не бореться. А пташка сіла, сюди принесла насіння і все. Ми по своїх територіях вирубуємо, комунальники вирубують, а от приватний сектор – ми там зробити нічого не можемо, бо вони його вирощують. Якщо ми будемо мовчати, все місто потім буде в борщівнику,сказав майстер тресту зеленого господарства Тарас Романюк.