Конкурс для інвесторів рівненського аеропорту проводитиме комісія – депутати "дали добро" (ВІДЕО)

12:55, 20 чер. 2019
 
Конкурс для інвесторів рівненського аеропорту проводитиме комісія – депутати

Депутати Рівненської обласної ради погодили рішення про утворення комісії для проведення конкурсу з передачі в концесію комунального підприємства "Міжнародний аеропорт Рівне". Таку ініціативу вчора, 19 червня, під час засідання сесії підтримали 36 із сорока присутніх у момент голосування обранців.

Завдання комісії – розробка положення про конкурс, за результатами якого аеропорт зможуть передати у тимчасову експлуатацію інвесторам. Головою комісії депутати призначили першого заступника голови обласної ради Сергія Свисталюка.

Директор летовища Ігор Насинюк рішення про передачу підприємства в концесію вважає позитивним. За його словами, зараз аеропорт має борги на суму майже 15 мільйонів гривень. І через відсутність фінансування з обласного бюджету та досі не зданої в експлуатацію руліжної доріжки, яка б дозволила приймати Боїнги, підприємство залишається збитковим.

Ситуацію стосовно підприємства Ігор Насинюк прокоментував так:

– Воно збиткове. Бо ми витягуємо все одним рейсом. Один рейс в Єгипет. Підзаправляємо щось, є приватні літаки. Робимо митне оформлення для вильотів закордон. Все робимо. Але цього мало. Є ще комунальні послуги, є зарплата.

За словами Ігоря Насинюка, аеропорт досі винен Пенсійному фонду майже 15 мільйонів гривень. Також вже упродовж  трьох років залишається не прийнятою в експлуатацію руліжна доріжка летовища, яка б дозволила приземлятися тут Боїнгам та Ейрбасам. Через що аеропорт втрачає прибутки. 

Ми несемо збитки. В нас замовлення є від Скай Ап, МАУ. Нас хочуть резервним аеропортом зробити. Ми в рік з одного рейсу в тиждень мали б мільйон триста тисяч гривень. Це один Боїнг в тиждень. А якби більше? Уявіть, які це гроші, – додав Ігор Насинюк.

Не в змозі в повному обсязі фінансувати підприємство за програмою підтримки Міжнародного аеропорту "Рівне" і обласний бюджет. Вчора, після більш ніж року обговорень депутати обласної ради підтримали рішення про утворення комісії для проведення конкурсу з передачі в концесію комунального підприємства. Таку інціативу підтримали 36 із сорока присутніх у момент голосування обранців.

На фото начальник управління інфраструктури Рівненської ОДА Федір Мисюра

 – Що передбачає концесія? Це може бути лише аеропорт. І тільки авіаперевезення. Вантажні і пасажирські. Концесіонер може здійснювати лише авіапослуги. Це не можуть бути якісь склади, – прокоментував начальник управління інфраструктури Рівненської ОДА Федір Мисюра.

Федір Мисюра продемонстрував повний текст рішення. І пояснив: завдання комісії – це розробка положення про конкурс, за результатами якого аеропорт зможуть передати у тимчасову експлуатацію інвесторам. А також оцінка майна, оголошення торгів і затвердження концесійної вартості. Усі положення конкурсу, учасників торгів та майбутнього концесіонера-інвестора повинна затвердити сесія облради.

На фото голова комісії для проведення конкурсу з передачі аеропорту в концесію Сергій Свисталюк

Чому прийнято таке рішення? Бо силами обласного бюджету ми не можемо покрити борги. Вирішили, що це єдиний шлях. Сподіваємося, що будуть учасники на цьому конкурсі. Станом на тепер – їх нема, – сказав голова комісії для проведення конкурсу з передачі аеропорту в концесію Сергій Свисталюк.