Журналістам Суспільного показали, як виглядає відсортоване рівнянами сміття (ВІДЕО)

19:27, 19 чер. 2019
 
Журналістам Суспільного показали, як виглядає відсортоване рівнянами сміття (ВІДЕО)

Сміття, яке викидають в сортувальні контейнери – не відповідає написам на них. Про це розповів начальник "КАТП-1728" Ростислав Кралюк. Йдеться про кольорові баки, в які слід викидати скло, папір та пластик. Стоять вони на Лебединці, майдані Незалежності, залізничному вокзалі та в парку на Ювілейному. Ростислав Кралюк показав журналістам Суспільного, як відбувається вивантаження сміття з цих баків і розповів, чому його скидають в одну машину.

В парку "Хімік" на мікрорайоні "Ювілейний" знаходяться сортувальні баки, які встановили восени минулого року. Сюди рівнянин Денис Булгак приходить, аби викинути папір:



– В мене, по роду діяльності, збирається багато паперу – то я його свідомо сюди викидаю. Бо живу тут неподалік. Біля мене є контейнер, але звичайний. А мені здається, що сміття слід сортувати. І все, що від мене залежить, я роблю. Папір привіз – сюди поклав. А те, чи його сортують – то я не знаю. Але, мабуть, не сортують. Бо знаю, що скидують в одну купу і везуть кудись, – розповідає рівнянин Денис Булгак.

На кожному з баків є напис: що і куди слід викидати. Папір – у синій, у жовтий – пластик, у зелений – скло. Водночас, зі слів начальника КАТП-1728 Ростислава Кралюка, частина людей не дотримується правил і кидає сміття у баки, не сортуючи.

– На майдані Незалежності викид кращий – там немає такого пересортування. Так само і на Лебединці. Можливо, там молодь... А тут постійно проходять свята: то був "День пирога", то був "День хіміка". А люди, коли відпочивають, то я не думаю, що вони сильно перебирають – куди і що їм кидати. Ну ось, ви бачите: і пластик іде, і папірці, і стаканчики, – пояснює начальник "КАТП-1728" Ростислав Кралюк.

Після вивантаження усе це сміття, зі слів Ростислава Кралюка, поїде на сортування.

– В нас є дві організації, з якими у нас є договір по сортуванню. Ми завозимо на склад і вони його сортують по видах. Бо в такому вигляді в нас його ніхто не візьме. У нас є два варіанти: завезти його на полігон і викинути, але це не правильно; а другий – це здати його на сортування і отримати відсортоване сміття, бо тут є такі відходи, які вони зовсім не беруть, – підсумував Ростислав Кралюк.