На майдані у Рівному студенти перевіряли овочі і фрукти на вміст нітратів (ВІДЕО)

16:30, 19 чер. 2019
 
На майдані у Рівному студенти перевіряли овочі і фрукти на вміст нітратів (ВІДЕО)

З тонометром і нітратоміром на майдані Незалежності попрацювали вчора студенти Острозької академії. У спеку і сезон тепличної городини вони усім охочим вимірювали артеріальний тиск і перевіряли овочі та фрукти на вміст нітратів. Такі акції майбутні фахівці з громадського здоров’я вже організовували в Острозі, а в Рівному – вперше. 

В меню нітратоміра наявні усі овочі та фрукти, каже другокурсниця Острозької академії. Вона обирає яблуко і за кілька секунд прилад видає результат.

 – Норма становить 40, а показує, що містить 15. Це означає, що яблуко можна їсти і воно не містить нітратів,каже другокурсниця Острозької академії Ольга Гуща.

Таким чином майбутні фахівчині з громадського здоров’я перевіряють вміст нітратів у овочах і фруктах.

– Найбільше по співвідношенню норма і вміст було в яблуку і моркві. А найменше - це в картоплі і в кабачку. В кабачку взагалі при нормі 400 було 30 міліграм на кілограм,розповідає другокурсниця Острозької академії Софія Ткачук (на фото). 


Завкафедри громадського здоров’я Острозької академії Ігор Гущук про акцію каже так:



– Не маючи спеціального пристрою, людина не перевірить цей вміст. Бо вони (нітрати, - ред.) не мають ні запаху, ні кольору. І треба все таки зосереджувати увагу на те, чим ми годуємо дітей, особливо маленьких. Бо для нас з вами це не так страшно – може бути діарея, чи поболить живіт. Але це не смертельно. А от для дітей першого року життя і до трьох років – це дуже актуальне питання,говорить пан Гущук. 

Рівнянин Ігор Гойда проходив повз палатку з помідорами, їх він купив на продуктовому ринку. Поросив перевірити їх на вміст нітратів. При нормі 300 міліграмів на кілограм прилад показав 159, тобто продукт – безпечний. 

–Мені здається, що на ринку також є лабораторія. І там можна прийти і перевірити на нітрати. Ось як зараз. Думаю, потрібно перевіряти, тому що потім треба буде йти в аптеку і платити значно більше, аніж коштує цей кілограм помідор,каже рівнянин.

На те, що нітратомір не зафіксує перевищення, чоловік сподівався. Каже, що купує продукти тільки у магазинах і на стаціонарних ринках в перевірених продавців. Дотримуватися такого принципу радить і завідувач кафедри громадського здоров’я Ігор Гущук. А в спеку радить дбати ще й про тиск. Відтак, у рамках акції під назвою "Оберігайте здоров’я" студенти вимірювали тиск усім охочим.