У екоінспекції прокоментували випадок з витіком аміаку на залізничній станції у Здолбунові

13:44, 13 чер. 2019
 
У екоінспекції прокоментували випадок з витіком аміаку на залізничній станції у Здолбунові

Про те, що такий випадок трапився вчора, сьогодні написало видання «Рівне вечірнє». У матеріалі йдеться: «Вагони, як нам повідомили очевидці події, зіткнулися – і від цього в одному сталася розгерметизація. З щілини, що утворилася, одразу почав витікати аміак».

Суспільне зв’язалось із начальником відділу державного екологічного нагляду земельних ресурсів Держекоінспекції Поліського округу Михайлом Боровицьким, який виїжджав безпосередньо на місце. Ось як він прокоментував цей інцидент:

– Надзвичайної ситуації якоїсь немає. Ми були на місці самого розливу, впливу на навколишнє природне середовище немає. Там не було можливості зробити замір, бо розлив був на колії і там півтораметрова щебенева подушка. Ніякого впливу на ґрунт чи якісь водні об’єкти не було. Це незначна кількість аміаку вилилась. Там не зіткнулись цистерни, просто десь клапан не втримав чи що, але я достовірно не можу сказати, бо я не спеціаліст. Такі випадки у нас дуже рідкісні,пояснив спеціаліст екоінспекції.

Довідково: аміак — неорганічна сполука, безбарвний газ із різким задушливим запахом, легший за повітря, добре розчинний у воді. Одержують каталітичним синтезом з азоту і водню під тиском. Використовують переважно для виробництва азотних добрив, вибухових речовин і азотної кислоти. Рідкий аміак використовується в холодильних установках. Водний розчин аміаку (нашатирний спирт) застосовується в медицині.