Приєднання Славути й Нетішина до Рівненщини: Суспільне поцікавилось, чи реальний такий союз

17:25, 12 чер. 2019
 
Приєднання Славути й Нетішина до Рівненщини: Суспільне поцікавилось, чи реальний такий союз

Приєднати два міста Хмельницької області – Нетішин та Славуту до Рівненщини. Відповідне звернення на ім’я міських голів цих міст надіслали представники славутської громадської організації "Майдан". ЇЇ керівник Володимир Кушніров зазначає, що йдеться про об’єднання в рамках реформи децентралізації. Також він додає, що історично ці території належали Волині, а до Хмельницької області їх приєднали штучно.

У телефонній розмові голова Славутської ГО "Майдан" Володимир Кушніров розповів:

– Я особисто в Славуті живу. Те, що до Рівного нам ближче – однозначно. Всі діагностуються у Рівному і на операції лягають в Рівному більше. Дороги до Рівного є, а до Хмельницького немає. Ось такі нюанси. Юридичного порядку ми не знаємо, тому зробили запити, щоб вони у своїх сільрадах, районних обговорили і дали нам відповідь – чи є взагалі така процедура і як вона проводиться, – каже Володимир Кушніров.

Ми поцікавились, як ставиться до цієї ідеї поки що чинний голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.



– Мені приємно, як очільнику області, що Рівненська область на сьогоднішній день є такою привабливою, що до нас хочуть приєднуватися території навіть з інших областей. І враховуючи, що території дуже самодостатні – тому що і Славута і Нетішин: там атомна станція і це одне з бюджетогенеруючих підприємств Хмельницької області. Але є застереження. Ми, звісно, готові прийняти території, якщо це вияв громади. Але для цього треба вносити певні зміни в законодавчі акти, – розповів Олексій Муляренко.


Міські голови Славути Василь Сидор та Нетішина Олександр Супрунюк наразі ознайомлюються зі зверненням від громадської організації "Майдан" щодо приєднання цих двох населених пунктів до Рівненської області. Про це вони повідомили нашим хмельницьким колегам з Суспільного. Водночас і Олександр Супрунюк, і Василь Сидор наголошують, що в рамках децентралізації таке об’єднання не передбачене законом.

– Ми зараз розглядаємо, бо ми отримали це звернення. Так, воно не безпідставне. Чути громаду – це одна справа. А це питання вирішення на юридичному рівні, на законодавчому рівні,коментує міський голова Славути Василь Сидор.

– Об’єднання можливе тільки в рамках районів в межах області. Міжобласні – не передбачені законом. Але є другий етап, чи вже третій етап, мається на увазі, що йде укрупнення районів і об’єднання областей. Якщо буде вісім областей, то, відповідно, так як ми говорили з цими громадськими активістами, їх турбує те, що, наприклад, центр Хмельницького, Тернопільська область і Вінницька область мають бути центром Вінниці, до якої транспортне сполучення ще гірше, ніж до Хмельницького,наголосив міський голова Нетішина Олександр Супрунюк.

Як пояснив консультант Офісу реформ Асоціації міст України Василь Курилас, наразі процедури об’єднання населених пунктів з різних областей не існує. Водночас з його слів, таке приєднання можливе в перспективі. Для цього мають бути внесені зміни до закону "Про адміністративно-територіальний устрій України".



– Якщо це буде передбачено якимись документами, які будуть схвалені центральними органами виконавчої влади, то це буде можливим. Тут важливими і цінними є не тільки території, а й люди: це – таланти, це – податки. Це – наша держава. І тут хто виграє чи програє – покаже життя, пояснив консультант Офісу реформ Асоціації міст України Василь Курилас.