Сталкер із Рівного розповів про проникнення на Чорнобильську зону та затримання (ВІДЕО)

19:10, 12 чер. 2019
 
Сталкер із Рівного розповів про проникнення на Чорнобильську зону та затримання (ВІДЕО)

Трьох жителів Рівненщини затримали у зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Ловили їх двічі. Першого разу – одразу після перетину кордону зони. Втім, це їх не зупинило і вони проникли на заборонену територію ще раз. Там вони пробули два дні. З одним із сталкерів, – Олександром Луговим, – поспілкувалися журналісти Суспільного.

У суботу, 8 червня 19-річний рівнянин Олександр Луговий разом із двома друзями з Рівного та Здолбунова нелегально проникли на територію Чорнобильської АЕС, де їх затримали прикордонники Житомирського загону. У понеділок хлопець повернувся в Рівне.

На фото рівнянин Олександр Луговий розповідає про проникнення на територію:

– Ще день нам залишалося доїхати до зони і місцеві жителі нас зафоткали, набрали прикордонні служби, поліцію. Поліція вже знала, кудою ми йдемо, кудою будемо заходити. Як тільки ми перетнули кордон і трішечки пройшли – нас одразу зловила поліція.

Після того, як хлопців затримали і склали на них адмінпротоколи за порушення вимог режиму радіаційної безпеки, їх відпустили. Втім, зі слів Олександра, вони повернулися назад і з другої спроби таки потрапили у зону відчуження, де провели два дні. За цей час подолали 100 кілометрів.

Не так зачіпають самі місця, як зачіпає атмосфера, що ти йдеш і людей просто взагалі нікого. І в цих самих будинках закинутих ми ночували вночі. Там повиносили абсолютно все у тих будинках. Навіть у Прип’яті, де ходиш, зняті батареї у квартирах. Поручні у під’їздах зняті, змотали все абсолютно, там важко щось знайти.

– Сувеніри звідти якісь привезли? (запитує журналістка)

Ні, ні. У жодному випадку і, як правило, дивишся, але не зачіпаєш

Фото Олександра Лугового з території Чорнобильської зони

За незаконне проникнення на територію зони відчуження рівнянам загрожує штраф розміром від 340 до 510 гривень.

Керівник прес-служби Житомирського прикордонного загону Юрій Шахрайчук телефоном повідомив наступне:

У минулому році була затримана 81 особа. Це громадяни різних держав, як України, Білорусі, Литви, США, Росії. Багато було, але переважна більшість це, все ж таки, громадяни України. У цьому році затримали 33 громадянина різних держав.

У зону відчуження можна потрапити і законно. За словами організатора легальних турів, цією можливістю на Рівненщині користується приблизно 40 людей щомісяця.

На фото організатор турів у зону відчуження Віталій Настін розповідає про особливості екскурсій Чорнобильською зоною:

У нас офіційно укладено договір з зоною відчуження. Кожному туристу надається брелок – персональний дозиметричний контроль, який під час екскурсії вимірює радіацію. Також після проходження екскурсії ми проходимо два додаткових дозиметричних контроля: на виїзді із 10-кілометрової і 30-кілометрової зони. Екскурсія повністю безпечна, якщо дотримуватися правил і ходити по дозволеним місцям.

На фото завідувач ендокринологічним центром обласного диспансеру радіаційного захисту Юрій Серветник дає свої рекомендації стосовно перебування на території радіоактивного забруднення:

Попавши в середовище радіоактивного забруднення, людина безсимптомно одержує смертельну дозу негативних опромінень. Як правило, виливаються в хвороби крові, онкологічне захворювання і тому подібне. Що я рекомендую: взяти з собою одноразовий одяг, тобто зайти в цьому одязі і його зняти. По харчуванню: взяти молоко перед тим, бо воно в якійсь мірі є протектором для входу радіоактивності.

Рівнянин Олександр Луговий каже, що свою мрію побувати у зоні відчуження здійснив, але не виключає, що повернеться туди ще раз.