У парку під час пошуку вибухівки виявили археологічні знахідки (ВІДЕО)

18:19, 11 чер. 2019
 
У парку під час пошуку вибухівки виявили археологічні знахідки (ВІДЕО)

У підземеллях рівненського парку Шевченка піротехніки 2 дні шукали вибухівку, а виявили археологічні знахідки. Виконавці проекту "Таємничі підземелля Рівного" переконані, що ці речі допоможуть більше дізнатися про історію цього об’єкту, який з минулого року має статус пам’ятки місцевого значення. Наприкінці червня у Рівне мають приїхати реставратори із Києва, щоб законсервувати підземні мурування. Усе це, нагадаємо, відбувається за грантові кошти Євросоюзу.

 
Менеджер з комунікацій проекту "Таємничі підземелля Рівного" Олесь Лопачук продемонстрував нашим журналістам знахідки, які виявили піротехніки Служби порятунку під час обстеження об’єкту.
 

– Металошукачі спрацювали в місцях саме в цій кімнаті. І нам вдалося знайти додаткові речі. В моїх руках ви бачите частинку цього. Інші ми віддали експертам, щоб вони могли якось їх продатувати. Це важливо тим, щоб зрозуміти точне призначення цього приміщення, наприклад, в той період, коли це було підземною частиною палацику "На гірці" . Або, можливо, як ми знаємо, є свідчення, що тут щось існувало і раніше, – розповів менеджер з комунікацій проекту Олесь Лопачук.
 
Чому піротехніки обстежували підземелля, пояснює начальник управління культури і туризму Рівного Тарас Максименко.
 
 
– Є підстави вважати, що там могли бути вибухонебезпечні різні речовини, бо поруч із місцем, де відбуваються роботи, був німецький склад біля погруддя Шевченку. Ми пройшли цю процедуру для того, щоб в майбутньому всі відвідувачі були спокійні. І щоб будівельні всі роботи відбулися спокійно. Тому ДСНС провела цю експертизу,каже начальник управління культури і туризму Рівного Тарас Максименко.
 
Наприкінці червня у підземеллях Рівного працюватимуть реставратори з Києва.
 
– З такими спеціальними шприцами для ін’єктування. Вони будуть просвердлювати древні мури, вприскувати туди спеціальну рідину, яка буде перетворювати кладку на камінь. Це дуже серйозна організація, яка займається об’єктами спадщини. Вони працюють у нас, за два місяці, півтора навіть вони мають закінчити свою роботу,додає пан Максименко.
 
Будівельні роботи, зі слів начальника управління культури і туризму, розпочнуть у серпні.
 
– Люди питають, чому так довго стоїть паркан. Бо все через Київ, усі дозволи ми беремо через Київ. За місяць, буквально, ми розпочинаємо будівництво. Маємо терміну небагато. Всі реставраційні роботи маємо завершити за літо. Наприкінці літа вже можна буде побачити надземне будівництво. І в нас термін є до кінця квітня закінчити об’єкт,зазначив Тарас Максименко.
 
У 2017-му році на реалізацію проекту "Таємничі підземелля Рівного" міське управління культури виграло грант від Євросоюзу в сумі 443 тисячі євро, що становить 90% від його загальної вартості. Ще десять відсотків, – а це півтора мільйона гривень, – кошти міського бюджету. За ці гроші там мають законсервувати стіни і облаштувати дві інтерактивні квест-кімнати.