Нашестя комарів: чому їх так багато та як боротись із укусами (ВІДЕО)

17:39, 4 чер. 2019
 
Нашестя комарів: чому їх так багато та як боротись із укусами (ВІДЕО)

Дощова весна спричинила аномальне нашестя комарів. Так вважає рівненський біолог Ростислав Шикула. Чим можуть бути небезпечні комаринні укуси і що робити, коли комари таки покусали – цікавилися журналісти Суспільного.

Рівнянка Ганна Волянська (на фото) розповідає про комарів у парку Шевченка. Тут вона гуляє щодня по кілька годин. Аби дитину не покусали, накриває возик тканиною. Розповідає про свої пошуки методів боротьби з комарами:

І в аптеках, ми сьогодні обійшли аптек мабуть чотири, я не знайшла ні одного засобу, сказали, що розібрали усе, немає нічого ні для дітей, ні для дорослих. Ми ось так, бачите, дитинка прикрита, а я вже якось своїм методом.

В одній з аптек поблизу парку, куди зайшли журналісти Суспільного, засоби від комарів у продажу є, але попит на них зріс, розповіла аптекарка Любов Біль

– Користуються високим попитом. У цьому році більше йде попит, порівняно з іншими роками,сказала Любов Біль.

Біолог Ростислав Шикула, у якого журналісти Суспільного запитали, чому цього року стільки багато комарів і чи є це аномальним, сказав, що головна причина – надмірна вологість, яку спричинили зливи.

Комарі розплоджуються в стоячих водоймах, тому чим більше у нас калюж, водних потоків, то тим більше у нас буде комарів. Вони розмножуються дуже швидко, тому ми маємо такий величезний спалах комах у зв’язку з дощовою погодою. Якщо порівняти з минулими роками, то тоді не було затяжних дощів, і це є результат глобального потепління, – додав Ростислав Шикула.

Комарі можуть переносити небезпечні хвороби. Як розповіла лікарка-епідеміолог обласного Центру громадського здоров’я Любов Грицюта, минулого року в області зафіксували три випадки, коли у людей виявили під шкірою паразитів.

Личинку переносить комар, кусаючи собаку чи кота і потім переносить до людини, і через деякий час вона може відчути під шкірою повзання, або може виникнути такий бугорок, розтинаючи який лікар виявляє гельмінта, – прокоментувала лікарка-епідеміолог Любов Грицюта.

При укусах комарів Любов Грицюта радить простий, але дієвий засіб:

Найпростіший, як кажуть, народний спосіб – розвести соду: чайна ложка на стакан води, і змочити місце укусу таким розчином. Якщо у людини алергічна реакція, то є протигістамінні засоби. Якщо вам не стало краще, у вас піднялася температура, укуси почали гноїтися, то найкраще звернутися до лікаря.