Басів Кут: люди вже купаються, епідеміологи ж відбирають воду на дослідження (ВІДЕО)

15:59, 4 чер. 2019
 
Басів Кут: люди вже купаються, епідеміологи ж відбирають воду на дослідження (ВІДЕО)

Відповідь на питання безпечності води у Басівкутському озері представники обласного лабораторного центру оголосять у п’ятницю, 7 червня. Сьогодні ж вони брали проби води у різних частинах водойми. Торік лабораторний центр не радив купатись у Басівкуті, адже там виявили кишкову паличку та низку інших шкідливих для людини мікроорганізмів, а ще вода була забруднена фекаліями. На центральному пляжі Рівного сьогодні побували журналісти Суспільного.

Наталія Демчук та Світлана Пюро – фахівчині обласного лабораторного центру. Вони у рятувальному човні пливуть брати проби, щоб згодом побачити, наскільки безпечна найбільша водойма міста. Перша зупинка – вхід в озеро ближче до району приватних забудов. Воду відбирають у трьох точках: вхід, середина озера і вихід.

Наталія Демчук збирає проби спеціальним приладом, він називається батометр. Проби збирають на холерний вібріон та на мікробіологічний показник.

Відібрані проби доставляють на вулицю Котляревського, тут знаходиться спеціальна бактеріологічна лабораторія.

На фото – завідувачка відділу епіднагляду за неінфекційними захворюваннями Марта Гоч. Про результати проб каже наступне:

– Сьогоднішні результати, якщо ми їх тільки відібрали, за чотири дні, тобто у п’ятницю, вже будуть результати. І ми зможемо знати якість води озера Басів Кут.

Цього року дослідження роблять вперше. Минулого року Лабораторний центр проводив моніторинг якості води озера Басів Кут протягом всього купального сезону. Досліджені проби води, які були відібрані торік, показали, що вода не відповідає санітарним вимогам.

– Жодна проба за окремими показниками безпеки в минулому році не відповідала нормативним вимогам. Або вона не відповіла за санітарно-хімічними, або мікробілогічними показниками. Протягом минулого року патогенних мікроорганізмів, які б викликали інфекційні захворювання, ми не виявили. Проте кожного разу виявляли кишкову паличку, тобто бактерія кишкової палички, – каже Марта Гоч.

Сьогодні зранку, завітавши на пляж, журналісти Суспільного побачили п’ятьох чоловіків, які плавали у водоймі. Ось що розповів один із них. 



– Цього року відкрив сезон 26 квітня. Заліз у воду, покупався і вискочив. Багато хто що каже. Бачите, тут є душ. Він змиває за 3 секунди всі бактерії. Треба встигнути від води до душу за три секунди. Якщо ви встигаєте, то ви щаслива людина.

Начальник комунальної аварійної-рятувальної служби на водних об’єктах Анатолій Якимчук (на фото), прокоментував дії плавців так:

– Температура води повинна бути не менше 18 градусів. В деяких місцях вже відповідає, в деяких ні. Басів Кут – ще ні. Температура тут 16-17 градусів. Дуже небезпечно купатись, якщо вода холодна, тому що наступає холодовий шок. Людину сковує, вона не може повернутись і тоне.

За словами пана Якимчука, з початку цього року на Рівненщині у водоймах загинуло вже 9 людей, останній випадок був два дні тому у Корчині Костопільського району, чоловіка посеред водойми вхопив корч. Загиблому було 47 років.