Вишитий "Кобзар" Медведєвої отримав гран-прі міжнародного конкурсу (ФОТО)

19:11, 31 тра. 2019
 
Вишитий

Вишитий "Кобзар" рівнянки Олени Медведєвої отримав гран-прі міжнародного проекту-конкурсу "Тарас Шевченко єднає народи". У Києві оголосили переможців 4-того конкурсу, який проводять на базі Національного університету Шевченка з ініціативи послині миру, президентки міжнародної ліги "Матері і сестри - молоді України" Галини Яблонської.

Цьогоріч у ньому взяли участь понад 1000 учасників із 29-ти країн світу.


Олена Медведєва (справа), кадр із презентації видання у Рівному, 2013-й рік

- Я не шукала навмисне цей конкурс, а мені запропонувала взяти в ньому участь Лариса Кондратюк (вона в цьому конкурсі відповідальна за номінацію "Мій Шевченко в декоративно-прикладному втіленні"). Сам конкурс проводять наприкінці травня в Національному університеті Тараса Шевченка і приурочують дню перепоховання Великого Кобзаря. Це міжнародний і досить масштабний конкурс, там і читці, і сценічні номери. Мій "Кобзар" був у номінації "декоративно-прикладне мистецтво". А отримав гран-прі. Такого рівня відзнаку на міжнародному рівні мій "Кобзар" отримав уперше.



Приємно, що робота, технічним редактором якої була Анна Тимошок, так оцінена. Хоча, робили ми її не для участі в конкурсах, а щоб у такий вишиваний спосіб і собі, і дітям, і дорослим нагадати ще раз поезію Шевченка. І показати, що її можна не лише співати, ткати, малювати, а й те, що її можна вишити. Цінність мого Кобзаря в тому, що він користується попитом. Його хочуть бачити, гортати, читати. Книга вже побувала в усіх обласних центрах України, багатьох райцентрах. Зараз маю офіційне запрошення з-за кордону. Але поки не озвучую, що це за країна. Нині вишитий "Кобзар" експонують в Рівному в музеї Уласа Самчука. В неділю приїдуть подивитися на нього канадійці, – розповіла авторка вишиваного "Кобзаря".

Також Олена Медведєва анонсувала презентацію нової книги із поезією Шевченка.

- 7-го червня я буду в Острозькому музеї книги і друкарства презентувати вишиту мініатюру з поезією Шевченка "І мертвим, і живим і ненародженим землякам моїм…". І вперше подарую цьому музею свою книгу, яку ще ніхто не бачив. У них є збірки і книг-мініатюр, і "Кобзарів". Тож хочу поповнити ці колекції. Нова моя книга має 18 мініатюрних сторінок висотою 7 сантиметрів. Але це повноцінна книга із закладкою, кутничками і в ній вперше зробила полотняну обкладинку,каже майстриня.

Сюжет про презентацію вишитого "Кобзаря", який журналісти тоді ще телеканалу РТБ підготували у 2013-му році, можна переглянути нижче.