У Дубні знайшли 19 скелетів, ймовірно, закатованих НКВС політв’язнів (ВІДЕО)

19:02, 30 тра. 2019
 
У Дубні знайшли 19 скелетів, ймовірно, закатованих НКВС політв’язнів (ВІДЕО)

19 скелетів знайшли на території військової частини у Дубні. Це жертви політичних репресій, їх розстріляли НКВДисти у 1941 році, коли там була в’язниця. Про це заявили науковці меморіально-пошукового центру "Доля". 

Дослідженням 19 скелетів, які знайшли на території колишньої Дубенської в’язниці, займається меморіально-пошуковий центр "Доля" зі Львова. Його науковці та міський голова Дубна Василь Антонюк скликали прес-конференцію, аби розповісти про знахідки.

На фото директор меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета

– Я думаю, ми можемо чітко стверджувати, що це є розстріляні жертви НКВС, що це є політичні в’язні. На даний момент ми не можемо стверджувати національності, але, як говорять архівні дані, в основному це були українці, це були етнічні німці, це, можливо, були представники і інших національностей, – розповів директор меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета.

З 19-х вбитих – 16 чоловіків та троє жінок. Усього, за попередніми дослідженнями науковців Центру, на території в’язниці розстріляли більше 500 людей.

– Представники НКВД чи представники окупаційних режимів, які ховають своїх жертв, вони їх скидають переважно хаотично. Ці поховання – це є описані в спогадах поховання жертв репресій НКВД, які були страчені у 1941 році у червні і після приходу німецьких військ були поховані, додає Святослав Шеремета.

До поліції вже написали заяву із проханням відкрити кримінальне провадження через розстріли, розповів міський голова Дубна.

На територію самої військової частини, де знайшли поховання, журналістів Суспільного не пропустили.

На фото міський голова Дубна Василь Антонюк

– Ми зробимо, це є вже домовленості, відщепимо там частину цього меморіалу і зробимо гарний такий меморіальний комплекс в пам’ять тих, хто загинув, хто був розстріляний, хто перебував там. Треба думати, це вже така непересічна подія, – сказав міський голова Дубна Василь Антонюк.

Наразі дослідження поховань вартують місту 180 тисяч гривень. Додатково 30 тисяч гривень планують виділити на перепоховання. Ці цифри озвучив міський голова Антонюк. І додав: як довго триватимуть розкопки і скільки вбитих там знайдуть – невідомо.