Падіння МІ-8 та загибель екіпажу на Рівненщині: репортаж із місця авіакатастрофи (ВІДЕО)

19:06, 30 тра. 2019
 
Падіння МІ-8 та загибель екіпажу на Рівненщині: репортаж із місця авіакатастрофи (ВІДЕО)

Вертоліт МІ-8, що цієї ночі розбився біля села Сестрятин Радивилівського району, був після капітального ремонту. Про це повідомив заступник командира вертолітної бригади, розташованої у Бродах, Михайло Шур.

Внаслідок падіння повітряне судно зазнало механічних пошкоджень та загорілось. Четверо членів екіпажу загинули. Серед них був командир бригади Ігор Мазепа, який був старшим льотної зміни. Кореспонденти Суспільного побували на місці події та у Бродах, де дислокується бригада.

 
З дороги видно намет, який розгорнули під лісом, армійські та пожежні машини. Військові, які стояли на тимчасовому пропускному пункті, розповіли, що на місці аварії працюють слідчі.
 
На фото військовослужбовець Юрій Штангерт
 
– На даний час йдуть слідчі дії, вони закінчаться і нам дадуть вказівку, кого куди пропускати,каже військовослужбовець Юрій Штангерт.
 
 
На сайті Державного бюро розслідувань з’явилися фото уламків вертольоту. Слідчі саме цієї структури спільно з військовою прокуратурою нині проводять розслідування аварії. За інформацією прес-служби ДБР, відбувалися планові льотні навчання "День-Ніч". Під час польоту на відстані близько 3 кілометрів від Сестрятина гелікоптер з невідомих поки причин впав.
 
 
– На даний час слідчими розглядається декілька основних версій, серед них є технічна несправність вертольоту, неякісне пальне, а також версія щодо неякісної підготовки цього польоту. А, можливо, за результатами слідчих дій будуть висунуті певні додаткові версії,розповів перший заступник директора територіального управління ДБР в Хмельницькому Сергій Кушнір.
 
На фото керівник Військової прокуратури Західного регіону Юрій Табака
 
– Командир військової частини входив у склад екіпажу. Він досвідчений офіцер, тривалий час в ЗСУ. Слідством розглядається кілька версій, в тому числі технічна несправність, неякісне пальне, неякісна підготовка до проведення польотів. Всі ці версії опрацьовуються, – сказав керівник Військової прокуратури Західного регіону Юрій Табака.
 
У селі про аварію більшість дізналося з новин. Але й були ті, хто бачив наслідки падіння.
 
– Як самольот летів, так ревло, я не дивилася на годинник. Я вночі вставала, думала, так машини їздять цілу ніч, глянула з вікна на поле, бачу – світло, думала, що кроплять поля, розповіла жителька Сестрятина.
 
– Вони часто тут літають, бо Броди близько. Літають над хатами, що буває страшно. Але що сталося – не знаємо,сказала жителька Сестрятина Галина Волошин.
 
Як розповів заступник командира бригади Михайло Шур, учора пара гвинтокрилів МІ-8 вилетіла на планові нічні тренувальні польоти. За штурвалом одного з них був комбриг Ігор Мазепа. О 23:27 його борт не вийшов на зв’язок. 
 
– Поруч знаходився інший борт, який побачив місце падіння, передав координати керівнику польотів, далі розпочалися дії, передбачені нашими документами, розповів заступник командира 16-ї окремої авіаційної бригади Михайло Шур.
 
За словами Михайла Шура, екіпаж мав досвід не лише нічних польотів.
 
– Весь екіпаж був досвідчений, були серед них учасники миротворчих місій, літали і вночі, і в горах, і в негоду, досвід дуже величезний,додав Михайло Шур.
 
На час, поки триватиме розслідування причин аварії, польоти в авіаційній бригаді "Броди" припинили.