Авіакатастрофа на Рівненщині: впав гелікоптер Збройних сил України (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

7:29, 30 тра. 2019
 
Авіакатастрофа на Рівненщині: впав гелікоптер Збройних сил України (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

29 травня, о 23.50, на околиці села Сестрятин Радивилівського району, під час планового навчального польоту, здійснив аварійну посадку гелікоптер Мі-8 16-ї окремої бригади армійської авіації «Броди» в/ч 2595 (місто Броди Львівська області) Збройних Сил України, після чого загорівся. Про це повідомили в прес-службі Сухопутних військ ЗС України, випадок підтвердив і речник поліції області Антон Крук. 

Вжитими заходами 30 травня о 01.00 пожежу ліквідовано. За попередньою інформацією усі четверо членів екіпажу, серед яких командир зазначеної військової частини полковник Ігор Мазепа, загинули.

На місці катастрофи працювали рятувальні служби та правоохоронні органи, також для з’ясування обставин на місце події виїхала комісія від Міністерства оборони, Генерального штабу та Командування Сухопутних військ ЗС України, проводяться слідчо-оперативні дії.

Причини авіаційної катастрофи з’ясовуються. Суспільне також вирушило до місця події.

Нагадаємо, два місяці тому через відмову системи управління при посадці на непідготовлену територію у Чугуєві на Харківщині на військовому аеродромі впав вертоліт. Курсант та діючий льотчик вижили. 

Торік у січні у Кременчуці на Полтавщині зазнав аварії навчальний вертоліт Мі-8. Четверо членів екіпажу загинули. 

А у березні 2017-го військовий гвинтокрил МІ-2 розбився під Краматорськом на Донеччині, він зіштовхнувся з лінією електропередач. Тоді троє членів екіпажу та двоє пасажирів загинули. 

________

9:00

На сайті президента України з’явилась реакція на цю подію:

«Президент України Володимир Зеленський доручив начальнику Генерального штабу – Головнокомандувачу Збройних Сил України Руслану Хомчаку взяти під особистий контроль розслідування обставин катастрофи гелікоптера Мі-8, яка сталася на Рівненщині пізно ввечері у середу, 29 травня.

Вертоліт упав під час навчально-тренувального польоту біля села Сестрятин у Радивилівському районі Рівненської області. За попередньою інформацією, загинули 4 військовослужбовці зі складу 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України (м. Броди Львівської області).

«Це сталося не у бою, а під час навчального польоту. З повним розумінням усіх ризиків військової служби навіть у мирний час я все ж наполягаю, що під час навчань і тренувань наша армія не має втрачати людей. Тому наказав начальнику Генерального штабу генералу Хомчаку взяти розслідування цієї неприпустимої аварії під особистий контроль», – заявив Володимир Зеленський.

Глава держави також висловив співчуття сім’ям загиблих».

________

9.30
Під’їзди до місця падіння гелікоптера перекрили військові та не пускають туди нікого, окрім представників поліції та спецслужб.

Як сказав нашим журналістам військовий з оточення території Юрій Штангерт, на місці падіння зараз працюють слідчі Військової прокуратури та Державного бюро розслідувань.

Кадр, зроблений на зближенні з камери оператора

Згодом на сайті Державного бюро розслідувань оприлюднили фото з місця катастрофи.  

 

________

11:00
У прес-службі Сухопутних військ ЗС України повідомили імена загиблих військових:
1)командир екіпажу – командир 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ (м. Броди Львівської області), полковник Мазепа Ігор Ярославович;
2)льотчик-штурман, старший лейтенант Попенко Владислав Валерійович;
3)бортовий авіаційний технік-інструктор, капітан Романюк Василь Миронович;
4) бортовий авіаційний технік, старший лейтенант Дацюк Павло Юрійович.

________

13:00

Слідство розглядає кілька версій авіакатастрофи військового гвинтокрила МІ-8 на Рівненщині, зокрема технічний стан вертольота, неякісне пальне, неякісна підготовка до проведення польотів. Провадження наразі відкрито за статтею «порушення правил польотів». Про це у Львові сказав керівник Військової прокуратури Західного регіону Юрій Табака.

 

________

14:40

Чому на борту МІ-8 був командир бригади, чому польоти відбувались вночі та які навички мали військові – Суспільному у Бродах розповів заступник командира 16-ї окремої бригади армійської авіації Михайло Шур.

________

19:06

У цьому сюжеті усе, що змогли дізнатись про авіакатастрофу військового гвинтокрила МІ-8 на Рівненщині.