Порушення відсутнє: Князєв помилився у заяві щодо Дар’ї Коцюруби (ОНОВЛЕНО)

19:43, 28 тра. 2019
 
Порушення відсутнє: Князєв помилився у заяві щодо Дар’ї Коцюруби (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні у Києві журналісти запитали голову Національної поліції України Сергія Князєва про випадок, який мав місце у суботу в Рівному. Тоді, нагадаємо, поліція запросила до відділку та склала адмінматеріали на 16-річну дівчину та 20-річного парубка, бо ті нібито організували мітинг, не надіславши повідомлення у органи влади. На одному із плакатів був напис «імпічмент президенту».

Згодом правозахисники зробили заяву, що насправді поліція склала ці матеріали безпідставно, адже повідомляти про мирну акцію в Україні не є обов’язком. У поліції області заявили про проведення комплексної службової перевірки. А президент Володимир Зеленський на своїй сторінці написав, що за його інформацією затримання не було, але поліція могла діяти м’якше. 

Громадське записало відеокоментар голови Нацполіції, у якому, коментуючи події в Рівному, він зазначив таке:

«… хочу наголосити, що саме цих громадян в квітні місяці доставляли працівники поліції за аналогічний вчинок адміністративного правопорушення (у поліції казали, що за розклеювання агітматеріалів без вихідних даних. Хоча інша сторона заперечувала, що це агітація – ред.). Тоді адміністративний протокол був складений, суд рівненський місцевий виніс рішення, де визнав дії працівників поліції законними, тому що він наклав стягнення на правопорушників. Навіть можу сказати яке – зауваження. І тому я так розумію, що це таки трішки заполітизована історія…»,сказав Сергій Князєв.

Відреагувала згодом на ці слова і 16-річна Дар’я Коцюруба. Вона виклала постанову міського суду, написавши у своєму фейсбуці:

«Князєв сьогодні заявив, що я - рецидивістка-порушниця. Бо був, буцім, «аналогічний» випадок під час виборів. Але! Я не порушувала законодавство під час роздачі листівок та розклейки наліпок. І в Рівненському міському суді це підтвердили! Ось доказ - справа закрита. А до пана Князєва я маю питання,тому що такий наклеп не має бути нормою»,написала дівчина.


Скрін зі сторінки Дар’ї

У постанові зазначено, що: «Провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 212-13 КУпАП відносно Коцюруби Дар’ї Олександрівни закрити у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення».


Її матір Наталія нам підтвердила, що цей протокол вона сьогодні забрала із суду.

– Я знала – нічого не буде. Сама перечитала, передивилась, по-перше, вона ж не в «день тиші» його розклеювала, вона благоустрій міста не порушувала. Вона клеїла ту наклейку на дошці оголошень,прокоментувала матір.

Зазначимо, що у відеоінтерв’ю Дар’я Коцюрубу на питання, чи платить їй хтось за проведення акцій, вона запевнила, що ні, додавши, що це її власна свідома позиція. Повне інтерв’ю можна переглянути ТУТ

________

29 травня

У поліції оприлюднили іншу постанову суду  у справі 16-річної Дар’ї Коцюруби, де вона "винна". Суспільне з’ясовує, як вийшло, що існує дві різних постанови із різними резулятивними частинами. 

________

Як мама Даор’ї ходила з’ясовувати причину у суд – дивіться у відео.

 

Голова Рівненського міського суду Петро Денисюк телефоном сказав Суспільному, що поки дати коментар з приводу ситуації, що склалася, вони не можуть, адже суддя, який розглядав цю справу, в даний час у відпустці – а в цьому випадку потрібні його пояснення. У відпустці і суддя-спікер суду, додав Петро Денисюк.

________

30 травня. О 10:30 суддя-спікерка міського суду Олена Першко повідомила таке:

– Вчора головою суду був виданий наказ про проведення службового розслідування по даному факту. Крім того, в наказі зазначено про те, що результати, а саме висновок проведеного службового розслідування має бути підготовлений сьогодні. Станом на 10:30 висновок ще не готовий, про результат я повідомлю додатково. Помічником було підготовлено проекти судових рішень, які передбачені посадовою інструкцією. І, скоріше всього, був помилково виданий проект судового рішення, що не підлягає до видачі – але це лише моє припущення, кінцевий результат я можу тільки повідомити за наслідками проведеного службового розслідування. Видається сторонам лише прийняте судове рішення, не проект, сказала суддя-спікерка.

________

30 травня. 17:40

У суді визнали помилку при видачі невірної постанови щодо 16-річної Дар’ї Коцюруби (ВІДЕО)