Знести частину приватної будівлі для проїзду: як планують розвантажити дорогу в центрі Рівного (ВІДЕО)

17:30, 28 тра. 2019
 
Знести частину приватної будівлі для проїзду: як планують розвантажити дорогу в центрі Рівного (ВІДЕО)

Прибрати частину приватної будівлі, де нині знаходиться паб "Бочка", та з’єднати вулиці Сагайдачного та Петлюри пропонує міський голова Рівного Володимир Хомко. Зробити це він хоче в рамках комплексного проекту, мета якого розвантажити вулиці в центрі міста. 

У дворі нової багатоповерхівки на вулиці Мазепи, згідно з концепцією архітектора Дмитра Котлярова, пройде продовження вулиці Ніколаса Арндта. Це дозволить сполучити Сагайдачного та Мазепи. Щоправда, місця тут вистачає для вузької односторонньої вулиці, пояснює архітектор. Також у його планах – розширити саму вулицю Мазепи, де обабіч паркуються автівки.
 
 
– Перше – упорядкувати паркування по вулиці Мазепи. Друге – навести порядок з озелененням, облаштувати його правильно. Облаштувати припідняті переходи, обмежити паркувальними стовпчиками,розповів архітектор Дмитро Котляров.
 
Комплексний проект передбачає розширення вулиці Сагайдачного та сполучення її з вулицею Петлюри. Якщо зробити рух на цих вулицях одностороннім, то два великих кільця зменшать ймовірність заторів – пояснює Дмитро Котляров.
 
 
– Це би дозволило утворити три послідовні квартали забудови. І в подальшому це дозволить планувально легше вирішувати транспортну ситуацію. Можна буде по результатам моделювання робити односторонні рухи. Можливо, впорядковувати паркування і концептуально більш пластично вирішувати транспортну проблему,додає архітектор.
 
 
Зараз наприкінці вулиці Сагайдачного розташований паб. Деякі водії об’їжджають його тротуаром. Одна частина будівлі на Петлюри, 5 – приватна, інша – комунальна. Міський голова налаштований домовлятися з власником Василем Гайдуром, аби той дозволив знести свою половину. Натомість хоче запропонувати йому міську. Там раніше була розташована служба захисту прав споживачів.
 
На фото міський голова Рівного Володимир Хомко
 
– Проблема в тому, що нам треба пересувати ресторан той "Бочка". Якщо нам це вдасться, то можна зробити виїзд з колишньої Правди на Симона Петлюри. Маючи в активі те приміщення, яке звільнили, є про що говорити. Вони пішли, а ми цим скористаємося. Якщо домовимося. А ні – то побачимо,сказав міський голова Рівного Володимир Хомко.
 
 Власник пабу сумнівається, що місто запропонує гідну заміну. У телефонному коментарі каже, придбання та облаштування будівлі, де нині "Бочка", а також приміщення над нею, йому обійшлися у сімсот тисяч доларів. На думку Василя Гайдура, краще прокласти дорогу в об’їзд пабу. Як варіант, пропонує з’єднати Сагайдачного та Петлюри відрізком Пересопницької біля шкірвендиспансеру.
 
 
– Я за те, щоб розвантажити дорогу, щоб якось вирулити цю ситуацію, але не таким шляхом. Ну, це просто смішно. Є там купа варіантів, як це зробити. От ви дивіться, чого не можна знести, можна сказати, грейдером, бульдозером, розвалити якийсь там фонтан, якусь бровку, підпірну стінку? Це ж легше зробити, ніж розвалювати двоповерхове приміщення,каже власник пабу "Бочка" Василь Гайдур.
 
За коментарем щодо доцільності з’єднання вулиць Сагайдачного та Петлюри, як це пропонує Дмитро Котляров, ми звернулися до управління патрульної поліції. Речниця управління Оксана Юрченко повідомила, що відділ дорожнього руху нині вивчає це питання.