Директорка "Amnesty International Україна" прийшла під МВС із плакатом, щоб підтримати 16-річну Дар’ю Коцюрубу

13:16, 28 тра. 2019
 
Директорка

Виконавча директорка "Amnesty International Україна" Оксана Покальчук прийшла до будівлі МВС на мирний протест. У руках вона тримає фото із суботньої мирної акції у Рівному.  

Таким чином юристка вирішила підтримати 16-річну рівнянку Дар’ю Коцюрубу, яку разом із 20-річним товаришем минулої суботи рівненська поліція притягнула до адмінвідповідальності за непогоджену акцію у центрі міста. У учасників були плакати, на одному із яких був напис "імпічмент президенту" Дівчина заявила, що у міськвідділку із нею спілкувались нетактовно та обмежували пересування. Згодом у поліції заявили, що мітингувальників не затримували, а лише запросили для дачі пояснень, відреагувавши таким чином на повідомлення на лінію "102" про те, що особи дискредитують президента України. Після того, як справа стрімко набула резонансу загальнонаціонального масштабу, на неї відреагував і Володимир Зеленський, зазначивши у своєму фейсбуці, що "З’ясував ситуацію щодо нібито затримання хлопця та дівчини, які влаштували проти мене протест у Рівному. Ніякого затримання не було, але правоохоронці могли діяти м’якше. В поліції проведуть службову перевірку. Закликаю МВС не вживати заходів проти політичних протестувальників, якщо люди не порушують правопорядок. Критики не боюся". У поліції області заявили про те, що ініціювали комплексну службову перевірку щодо дій працівників міського відділу. 

 

Ось що написала керівниця "Amnesty International Україна" Оксана Покальчук на сторінці у фейсбуці. Подаємо без скорочень та змін:

"Сьогодні я вийшла на мирний протест з плакатом, на якому зображені молоді люди з плакатами. Така от рекурсія. Це той самий плакат, через який 16-річну Дарину з Рівного “запросили” до відділку поліції. Пояснивши це там, що акція, на яку вона вийшла зі своїм другом – “несанкціонована” і що вони мали заздалегідь повідомити про неї.

У відділку Дарина просиділа кілька годин, протягом яких працівники поліції чинили на неї сильний психологічний тиск, говорили, що вона «затримана», намагалися залякувати адміністративною і кримінальною відповідальністю за «повалення конституційного ладу», і навіть «знайденням наркотиків». Дарина розповіла у своєму fb, що все це її психологічно виснажило, викликало сильний стрес і довело до сліз. З мамою дівчини, коли та змогла по неї прийти, також поводилися грубо.

Пізніше, коли про затримання написали ЗМІ та правозахисники, кілька представників правоохоронних органів прокоментували інцидент. Спочатку заступник начальника Рівненського міськвідділу поліції Іван Теліга у коментарі UA:Рівне заявив, що “було складено адміністративні протоколи за статтею 185-1, тобто неповідомлення відповідних органів при проведенні мітингів демонстрацій і так далі”. І що протокол був складений також на маму дівчини “за неналежне виконання обов‘язків щодо виховання дітей”.

Потім з’явилася заява на сайті Нацполіції, згідно якої “Поліція області поважає думку громадськості та вважає, що для недопущення конфліктних ситуацій із мешканцями міста, які мають іншу громадянську позицію, доцільніше було б обмежитись профілактичною бесідою у дотриманні вимог законодавства при проведенні подібних акцій. Остаточна правова оцінка вказаному факту та діям поліцейських буде надана за результатами комплексної службової перевірки».

Потім з’явилася заява у фб Президента: “Ніякого затримання не було, але правоохоронці могли діяти м’якше. В поліції проведуть службову перевірку»

І чаша мого терпіння переповнилася. Скажу чесно, мене ця ситуація вкрай обурила. Двоє підлітків вийшли на мирний протест. При цьому поліція та представники влади на всіх рівнях поводяться і висловлюються так, ніби вони (і навіть їхні батьки!) вчинили правопорушення.

Мені навіть незручно нагадувати про такі елементарні речі, але.

Політична позиція чи гасла будь-кого, хто проводить мирне зібрання не повинна мати жодного значення для працівників поліції. Їхнє завдання – забезпечувати громадський порядок. Тобто представники поліції мали би ввічливо поцікавитися, чи все гаразд у протестувальників, та захищати їх, якби виникли конфліктні ситуації з іншими громадянами, незалежно від політичних поглядів. Це прямий обов’язок поліції.

Відсутність сповіщення органів влади про намір провести мирне зібрання не є правопорушенням в Україні. Воно не є «порушенням порядку організації або проведення» мирних зібрань, бо в Україні не існує «порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій». Ця правова колізія вже була успішно оскаржена у Європейському суді з прав людини, який постановив, що притягнення до адміністративної відповідальності за такі “порушення” саме по собі є порушенням статті 7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Конституція та закони України також не передбачають таких понять як «санкціонований мітинг» або «несанкціонований мітинг». Цей вираз часто звучить у ЗМІ, коли йдеться про незаконні затримання учасників мирних зібрань у низці держав, які вдаються до серйозних порушень прав людини і обмежують їх на законодавчому рівні. Але в законодавстві України, на щастя, подібних норм немає. Тому правоохоронці та посадові особи в Україні на усіх рівнях державної влади зобов’язані діяти лише на підставі Конституції та законів України , а не репресивних норм інших держав.

Так от, повертаючись до моєї власної акції. Сьогодні я вийшла з фотографією Дарини та її плаката, щоб підтримати цю дівчину та свободу мирних зібрань в Україні. І ось я тут стою та чекаю на реакцію правоохоронців. Мене теж затримаєте чи “запросите”? Київську адвокатку та правозахисницю, яка добре знає законодавство. Чи може це буде трохи складніше, ніж залякувати 16-річну дівчинку?

Я зі своїм плакатом вимагаю поваги до свободи мирних зібрань та притягнення до відповідальності винних у рівненському інциденті. Я також вимагаю припинити поліційне насильство, яке ганьбить професію правоохоронця.

Ті, хто чинили психологічне насильство над Дариною, мають принести їй офіційні вибачення, а такі інциденти не мають більше повторюватися. Ніколи. #підтримую_Дашу_Коц Міністерство внутрішніх справ", зазначила вона. 

Ми зв’язались із Оксаною Покальчук. У телефонному коментарі вона зазначила, що після того, як вона о 10-й годині стала під будівлею та дістала плакат, до неї кілька разів підходили поліцейські та цікавились, чи має вона дозвіл на проведення акції. Юристка апелювала, що згідно із законодавством вона не повинна подавати такого повідомлення та провела із полісменами роз’яснювальну бесіду. Правоохоронці, з її слів, сфотографували її та попросили документи. Свої дані вона надала та повідомила, що метою перебування під будівлею МВС було лише перевірити, як діятиме у цьому випадку поліція. 

 

Ми також звернулися за коментарем до помічниці голови Національної поліції Галини Сернівки.

– Службова перевірка проводиться. Готові підкоритися будь-якому рішенню суду,відповіла Галина Сернівка Суспільному.

 Учора ми також записали інтевр’ю із Дар’єю, де запитали, чому вона так вчинила, які політичні погляди має. 

Також сьогодні у Києві прокоментував інцидент і голова Національної поліції України Сергій Князєв: 

– Закон передбачає: будь-який громадянин має право проводити будь-які масові заходи, але є одна обов’язкова умова: обов’язково повідомити місцеву громаду, місцеву адміністрацію, місцеву раду, електронно, письмово, будь-як і не чекати відповіді. Повідомите – і проводьте свої заходи. Щодо вказаного складання адміністративного протоколу в місті Рівне, факт такий має місце, поліцейські прийняли рішення скласти адміністративний протокол за формальним складом правопорушення і це було ними вчинено. Вони запросили вказаних громадян у відділок поліції, де склали паперовий адміністративний протокол. Поки що не всі поліцейські забезпечені, щоб на місці складати адміністративний протокол електронний. Хочу наголосити, що саме цих громадян в квітні місяці доставляли працівники поліції за аналогічний вчинок адміністративного правопорушення (у поліції казали, що за розклеювання агітматеріалів без вихідних даних. Хоча інша сторона заперечувала, що це агітація – ред.). Тоді адміністративний протокол був складений, суд рівненський місцевий виніс рішення, де визнав дії працівників поліції законними, тому що він наклав стягнення на правопорушників. Навіть можу сказати яке – зауваження. І тому я так розумію, що це таки трішки заполітизована історія.

В свою чергу ми, поліцейські, проводимо роз’яснювальну роботу на всіх теренах нашої держави у всіх регіонах, на прикладі Рівненщини. Так, формально поліцейські не порушили нічого в адміністративному законодавстві і в своїх функціональних. Але якщо це набуло такого розголосу, тому ми тепер поліцейським задаємо питання: шановні, будьте більш обачливі, виконуйте свої функціональні обов’язки правильно і роз’яснюйте громадянам те, що вони, можливо, або на думку поліцейського, вчиняють адміністративне правопорушення, припиніть адміністративне правопорушення, профілактуйте, – сказав голова Нацполіції, його коментар наводить Громадське