ОСББ перекрило фотохудожникам доступ до орендованого фотоклубу: позиції сторін (ВІДЕО)

18:49, 21 тра. 2019
 
ОСББ перекрило фотохудожникам доступ до орендованого фотоклубу: позиції сторін (ВІДЕО)

У фотогалерею на Соборній,15 у Рівному відучора перекрили доступ членам обласної організації Національної спілки фотохудожників. Крім того, ОСББ, створене у цьому будинку, подало до суду, аби виселити фотохудожників з підвалу, який вони орендують у міської ради. Голова ОСББ запевняє, що це приміщення належить їм і місцевий осередок Національної фотоспілки має заключити договір з ОСББ. Суспільне зібрало позиції усіх сторін. 

 

Учора члени фототоклубу "Час" не змогли потрапити у частину підвалу на Соборній,15. Приміщення у житловому будинку орендує обласна організація Національної спілки фотохудожників під галерею і фотомайстерні.

На фото голова обласної організації Національної спілки фотохудожників Сергій Бусленко

– Знаходимося в цьому приміщенні з 93-го року. Офіційно, щороку маємо договори про те, що займаємо приміщення законно,каже голова обласної організації Національної спілки фотохудожників Сергій Бусленко.

 

На фото член фотоклубу "Час" Олександр Майструк

– Днями виповнилося 18 років, як відкрилася моя перша фотовиставка. Тоді мене прийняли у фотоклуб "Час". Відповідно, це половина мого життя, яке невід’ємно пов’язане з фотомистецтвом. Я підкреслю, що вхід у фотогалерею завжди був безкоштовний. І будь-хто міг зайти подивитися на фотомистецтво, не тільки наших місцевих фотохудожників,розповідає член фотоклубу "Час" Олександр Майструк. 
 

На фото член фотоклубу "Час" Олександр Ковшун

– Мала приїхати до нас відкривати виставку фотограф з Америки, родом з Рівного. І зараз ці плани зриваються. Крім того, в цій галереї знаходяться наші роботи. І от зараз я хочу відправити свою виставку в Сербію на фотоконкурс, а другий день вже не можу їх забрати. А мені ж їх треба підготувати, запакувати,каже член фотоклубу "Час" Олександр Ковшун.

Вхід до галереї перекрило об’єднання співвіласників багатоквартирного будинку "Соборна,15". Члени фотоклубу "Час" із такими діями незгодні. Твердять: приміщення, яке вони орендують, є власністю міста, а не створеного в цьому будинку ОСББ.

 

На фото член фотоклубу "Час" Петро Подолець

– Я вважаю, поки що це є самоуправство. Люди вирішили, що вони праві, не звернулися до міської ради, не отримали роз’яснень від власника комунального приміщення. А самотужки прийняли таке рішення,розповів член фотоклубу "Час" Петро Подолець.

 

Також ОСББ скерувало позов до суду, аби приміщення звільнили. 

 

На фото начальниця відділу правового регулювання управління комунальної власності Рівного Ірина Борисова

– Подвійно обурює така ситуація, такі дії ОСББ. Тому що протягом березня-квітня надходив до нас не один адвокатський запит з тим, аби підтвердити або спростувати законність перебування спілки фотохудожників у даному приміщенні. Нежитлове приміщення перебуває у комунальній власності, є об’єктом цивільної оборони. Тому однозначно це є майно територіальної громади Рівного. Перебування цілком законне. Договір є чинним, зобов’язання по договору оренди дотримуються. Тому питань щодо законності перебування у нас, як орендодавця, немає,коментує Суспільному начальниця відділу правового регулювання управління комунальної власності Рівного Ірина Борисова.

 

Адвокат ОСББ "Соборна, 15" Микола Твердий телефоном коментує ситуацію так:

– Сумнівів нема, що от такі приміщення, як от наше спірне, відносяться до допоміжних, а законом від 2001 року про ОСББ оце право комунальної власності на всі ці приміщення і квартири скасоване. А закон 2015 року уже чітко вказує, що є спільною власністю власників квартир.

Відтак, члени ОСББ вважають, що фотохудожники мають укласти з ними договір.
 

На фото член ОСББ "Соборна, 15" Ігор Вільчинський

– На утримання будинку. Тобто це обслуговування прилеглої території, ремонти дахів, підвалів. Крім того, вони не хочуть укладати договір з теплоенерго на споживання тепла, яке йде транзитом. А в них є батареї. Тобто вважають себе орендарями безправними і експлуатують це приміщення, – вважає член ОСББ "Соборна, 15" Ігор Вільчинський.

 

На фото голова ОСББ "Соборна,15" Андрій Співак


– Або вони визнають право власності і заключаємо договір. Ні – в будь-який момент збираємо сусідів, викликаємо комісію, що ми нічого не вкрали. Ми туди не ліземо і замки не зламуємо,каже голова ОСББ "Соборна,15" Андрій Співак.

 

– Це є посягання, своєрідне захоплення майна комунального. Ці дії абсолютно незаконні. Тому будемо звертатися до правоохоронців. Бо тут виникає не лише питання до користування орендаря даним приміщення, а взагалі доступ до власності комунальної. І загарбання її таким методом,підсумовує начальниця відділу правового регулювання управління комунальної власності Рівного Ірина Борисова.

 

Зазначимо також, що і в ОСББ, і в управлінні комунальною власністю нам повідомили, що орендар, попри те, що має заключений із міськрадою договір оренди, мав би долучатись до сплати внесків наряду зі звичайними мешканцями/співвласниками будинку, а це 2,14 грн. за квадратний метр. Орендують фотомитці 217 квадратних метрів.