Плюс одна група: як у Рівному вирішують питання дефіциту місць у дитсадках (ВІДЕО)

16:22, 21 тра. 2019
 
Плюс одна група: як у Рівному вирішують питання дефіциту місць у дитсадках (ВІДЕО)

Додаткову дошкільну групу відкрили у дитсадку №7, що на мікрорайоні Боярка у Рівному. Група розрахована на 30 дітей, у самому ж садку зараз є 325 вихованців.

Поки дефіцит місць у садочках існує, але, за словами міського голови Володимира Хомка, у цьому році планують відкрити комунальний дитсадок "Вишенька" на понад 200 вихованців, і приватний у мікрорайоні "Щасливе".  Більше подробиць у матеріалі Юлії Друктейніте із циклу сюжетів про освіту.

Дочці Юлії Прохор Мілі майже два з половиною роки. Щодня вона приходять із нею на ігровий майданчик, що на території дитячого садочка №7, аби дівчинка звикала. У вересні вона тут буде навчатися.

На фото рівнянка Юлія Прохор

Заходила у садочок до завідуючої, я хотіла весною, але сказали чекати своєї черги – "у вас набір восени". Ми по черзі восьмі. Без проблем зареєструвалися після народження, дитині був місяць. Як стали у чергу, так і йдемо, – розповідає рівнянка Юлія Прохор.

Сьогодні у садочку №7 відкрили додаткову групу, яка розрахована на 30 дітей. Її розмістили у приміщенні, яке раніше використовували як кабінет логопеда і центр розвитку. Гроші на ремонт та закупівлю обладнання виділили з міського бюжету. Загалом витратили 537,5 тисяч гривень.

На фото директорка дитячого садочка №7 Ірина Кірічок

Це буде група змішана – середньо-молодша. У зв’язку із тим, що ми забираємо усіх дітей, які стоять у нас на черзі, тих, які потребують дошкільного закладу. Тому там трішки молодших, трішки середніх. Середніх в першу чергу забираємо, тобто дітей, яким виповнилося уже 4 роки, і так добираємо малюків, яким не вистачить у групах місць, – каже директорка дитячого садочка №7 Ірина Кірічок.

У садочку навчається 325 вихованців віком від 2 до 6 років. Щомісяця батьки здають гроші на ремонт чи закупівлю обладнання, але суми визначають самі на зборах.

На фото мама вихованця дисадка №7 Анастасія Зембіцька

Взагалі ми здаємо, якщо чесно сказати, смішні суми – по 20 гривень на групу. Ми купляємо діткам канцтовари, це те, що взагалі розхідний матеріал. На ремонти також. Ми вирішуємо все по потребі нашої групи. На спортивний зал купувалися обручі, спортивний інвентар. Багато було придбано, оновлено і багато взагалі зроблено.Тут робиться, в основному, все своїми силами. Тобто вихователі на майданчиках з підручних матеріалів, нічого не викидається, – коментує мама вихованця дисадка №7 Анастасія Зембіцька.

Зараз у Рівному є 36 садочків. Станом на травень в електронній черзі зареєстровано понад вісім з половиною тисяч дітей віком від 0 до 7 років, але у садочки приймають із 2 років.

На фото заступниця начальника міського управління освіти Катерина Сичик

Батькам держава гарантує право доглядати дітей до трьох років. Більшості матерів не доглядають дітей до 3 років і хочуть із 2 років віддати дитину у дошкільний заклад.  Як би вони прийшли з трьох років. А так виникає проблема. Якщо взяти від 0 і до 2-3 років, то у нас до 3 тисяч дітей що ми не можемо забезпечити їх закладами дошкільними, – коментує заступниця начальника міського управління освіти Катерина Сичик.

На фото міський голова Рівного Володимир Хомко

У цьому році буде в першому півріччі, – я так собі планую, що в першому півріччі, – завершується уже зданий дитячий садок "Вишенька". 200 з чимось дітей буде. Побачимо, як ми там його обладнаємо, бо є шанс його, що розширити більше, бо він займає споріднені приміщення. Почалися роботи по дитячому садку на Коновальця. Там йде за державне фінансування. Маємо у резерві ще один дитсадок. Між вулицями Дубенською і колишньою Добролюбова є дитсадок, який був зайнятий колись обласною адміністрацією для своїх приміщень. Вони виселилися на Будівельників і відали. Бо це наш дитсадок, який був взятий в оренду у 90-х роках, коли було забагато садків. Ми повернули назад у місто і будемо робити, – коментує міський голова Рівного Володимир Хомко.

 У цьому році на "Щасливому" планують відкрити перший приватний садок, але ліцензії забудовник поки не отримав.

На фото начальник управління освіти міста Василь Харковець

Станом на сьогодні у нас немає жодного приватного дошкільного навчального закладу. А є заклади освіти, які не заборонені чинним законодавством, які здійснюють підприємницьку діяльність, реєструються як підприємці і вид діяльності – надання освітніх послуг, виховання, – розповідає начальник управління освіти міста Василь Харковець.