Політв’язня Миколу Карпюка пропонують визнати Почесним громадянином Рівного (ВІДЕО)

13:10, 21 тра. 2019
 
Політв’язня Миколу Карпюка пропонують визнати Почесним громадянином Рівного (ВІДЕО)

Таке звернення до Рівнеради сьогодні підписали учасники акції на майдані Незалежності. Її провели з нагоди 55-річчя члена УНА-УНСО та "Правого сектору". Нагадаємо, у березні 2014-го року Миколу Карпюка, який є уродженцем села Великий Житин, російські спецслужби затримали на кордоні з Росією. Згодом його засудили до 22,5 років ув’язнення, звинувативши в участі у чеченській війні у середині 90-х та злочинах проти федеральних військ.

"Amnesty International" назвала цей судовий процес "пародією на правосуддя". Сам Микола Карпюк у суді під час останнього слова сказав, що до нього застосовувались тортури, а зізнання він підписав після того, як його шантажували життям його сина. Зараз політв’язень перебуває у Володимирському централі.

У фотоколажі використано фото Миколи Карпюка із сайту Громадського телебачення.

На фото керівник "Правого сектору" на Рівненщині Олександр Подвишенний

– Наші юристи підготували клопотання на підставі положення, затвердженого Рівненською міською радою. Є низка підстав, згідно яких громадянину, мешканцю Рівного, може бути наданий такий статус. Ми вважаємо, що Микола Карпюк, як людина, яка не роками, а десятиліттями боролася за українську державу, багато чого корисного зробила для Рівного, заслуговує на це. Можливо, це стане додатковим поштовхом для його звільнення,каже співорганізатор акції Олександр Подвишенний.

У момент, коли під час акції оголосили про цю ініціативу, інша знімальна група Суспільного була на заході, де був міський голова. Ми поставили Володимирові Хомку питання щодо ініціативи про присвоєння Миколі Карпюку почесного звання. 

– Звернутися можуть, але приймати буде рішеня сесія міської ради. Будь ласка. Ніхто до мене ще не звертався, вперше чую за це,відповів міський голова.

Суспільне також зв’язалось із дружиною Миколи Карпюка Оленою.

– Незаконно засуджений. В одиночній камері весь час перебуває, передачі йому не дозволені. Мати загиблого в Чечні росіянина подала позов, його задовільнили, і тепер з Карпюка і Клиха знімають мійльйон рублів, ну, з тих грошей, які йому на рахунок поступають, тому він навіть не має за що купувати собі продукти, марки. Адвокат дуже рідко туди їздить, раз в рік. Було дитя мале, а зараз вже, напевно, не пізнає батько. До ворожої країни в нас всіх одне ставлення, батька він як героя сприймає, – коментує жінка. 

Сюжет Суспільного про акцію у центрі Рівного.