Вимога часу: на Рівненщині введуть нові спеціальності у профтехзакладах (ВІДЕО)

18:19, 20 тра. 2019
 
Вимога часу: на Рівненщині введуть нові спеціальності у профтехзакладах (ВІДЕО)

Слюсарі, зварювальники, кухарі і трактористи – це найзатребованіші професії у Рівненській області в цьому році. Фахівців цих напрямків готують у 15-ти професійно-технічних училищах в районах області. Зі слів профільного заступника начальника управління освіти і науки області Петра Коржевського, нові професії, які будуть введенні у наступному навчальному році, мають визначити наприкінці травня.

Владислав Голоднюк – студент першого курсу Здолбунівського вищого професійного училища залізничного транспорту. Він майбутній машиніст. Сьогодні у нього заняття, яке проходить у лабораторії, обладнаній в залізничному вагоні. Тут студенти на спеціальному симуляторі вчаться керувати локомотивом.

На фото викладач спецдисциплін В’ячеслав Іванов

– Ми можемо моделювати різні ситуації, використовувати як тепловози, електровози. Їхати з поїздом, без поїзда, вантажний, пасажирський. Задавати день-ніч, різні пори року, несправності різні. Спочатку задаємо стандартні ситуації, а тоді розбираємо нестандартні, щоб вони у житті знали, як з цього вийти. Ми зараз поки що орієнтовані на той рухомий склад, що зараз на даний час експлуатується на наших теренах Львівської залізниці,розповідає викладач спецдисциплін В’ячеслав Іванов.

У вагоні також є кабіна машиніста, де практично все, окрім комп’ютера, те ж саме, що і у реальному потязі.

На фото студент І-го курсу Владислав Голоднюк

– У мене вся сім`я машиністів. Усі діди, прадід був машиністом, бабця працює машиністом, тато. Мені з дитинства подобалися потяги і я вирішив, так сказати, продовжити династію. Мені подобається, коли ти їдеш по коліях. Ліс там, природа, красивий краєвид, – каже студент І-го курсу Владислав Голоднюк. 

Біля навчальної лабораторії облаштовані залізничні колії. Тут практикуються слюсарі-ремонтники. 

В училищі навчають майбутніх залізничників, а також будівельників та перукарів. Курс для останніх ввели лише минулого року. Навчання та проживання у гуртожитку – безкоштовні. На одного студента з бюджету виділяють приблизно 24 тисячі гривень на рік, а тут 370 учнів.

На фото директор училища Руслан Шевчук

– Є професії загальнодержавного значення, ті, які затребувані державою, у нас це монтер колій і слюсар-ремонтник. Це йде фінансування з держави. Всі інші – це є регіональне замовлення, тобто обласна державна адміністрація. Є плани на відкриття нових спеціальностей. Це так як зараз у нас йде програма держави по енергозбереженню, тому ми плануємо відкрити професію по утепленню фасадів. Також йде професія слюсар-ремонтник технічних споруд, плануємо відкрити, і також мулярів. Тобто те, що зараз потрібно для нашого регіону, – розповів директор училища Руслан Шевчук.

На яких саме спеціалістів отримає замовлення училище залізничників та інші 14 профтехучилищ, що є в районах області, у наступному навчальному році, повідомлять на засіданні регіональної ради з питань професійної освіти 28 травня.

На фото заступник начальника управління освіти і науки області Петро Коржевський

– Ми проговоримо усі показники за галузями, за спеціальностями, де будуть присутні роботодавці. У них може бути своє бачення, тому що ринки змінюються. Працюємо над тим, аби створити професії у дорожньому будівництві, бо ця сфера не покрита в Україні. Працюємо над тим, аби внести у класифікатор професій IT сфери на рівні робітників, бо це теж той спектр, де ми відчуваємо, що могли б давати дітям хорошу підготовку, у плані сервісного обслуговування, у плані прокладання мереж і так далі, – сказав заступник начальника управління освіти і науки області Петро Коржевський.