Один ув’язнений підбурив інших: що сталось вчора у Рівненському СІЗО (ОНОВЛЕНО)

10:09, 20 тра. 2019
 
Один ув’язнений підбурив інших: що сталось вчора у Рівненському СІЗО (ОНОВЛЕНО)

Суспільному вдалось отримати перше пояснення події, що сталась учора в Рівненському СІЗО на вулиці Дворецькій. У самому ізоляторі подію пообіцяли прокоментувати не раніше, ніж по обіді. Тим часом журналісти UA: Рівне змогли отримати коментар від Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації. Речник Мирослав Демків повідомив таке:

– Бунтом я би це не назвав, але ситуація неприємна… Наразі можу повідомити те, що 19 травня близько 16:55 ув’язнений К 1981-го року народження, який тривалий час перебуває у СІЗО і раніше неодноразово засуджений та відбував покарання в місцях позбавлення волі, під час його конвоювання з медчастини в камеру висловив молодшому інспектору вимогу, щоб його перевели в прогулянковий дворик іншого режимного корпусу, на що йому було відмовлено і супроводжено в камеру. Приблизно через годину він почав висловлювати своє незадоволення якістю наданої меддопомоги, почав стукати в двері і підбурювати інших до неправомірної поведінки. Частина ув’язнених підтримала його неправомірну поведінку, почала стукати в двері камер, вибили кватирки для прийому їжі, і викидали в ці квартирки різні підпалені предмети.

У 18:50 було проведено роз’яснювальну роботу і вони припинили свої неправомірні дії. Наразі ситуація у СІЗО контрольована і стабільна, про подію повідомлено прокуратуру, поліцію, працюють там перевірки від цих органів та нашого управління, за результатами якої ми зможемо повідомити справжні причини події, що мала місце. Якщо є питання по медзабезпеченню, то, звичайно, ми їх врегулюємо. Такі випадки, слава Богу, не часті, але трапляються. Це вважається надзвичайна подія,сказав він.

Зазначимо, що наразі біля стін СІЗО журналісти Суспільного побачили близько десяти поліцейських та нацгвардійців. Речниця рівненської частини Нацгвардії Дарина Петрушкевич уточнила, що нацгвардійці там знаходяться для конвоювання затриманих до зали суду і це не пов’язано із подіями у СІЗО. 

Більше інформації з цього приводу ми повідомимо, як тільки її отримаємо.

________

17:15


На фото начальник Рівненського слідчого ізолятора Юрій Ткачук

– Таких раніше випадків у нас не було. Особа негативної спрямованості, яка підтримує злодійські традиції, намагається їх розповсюджувати серед інших осіб, взятих під варту і засуджених.

– Він раніше судимий? (запитує журналіст)

– Звичайно. На даний час особа притягується до дисциплінарної відповідальності, порушення режиму тримання, а якщо відомості внесені і слідством будуть вбачатися ознаки кримінального правопорушення, люди будуть нести відповідальність по закону, – сказав начальник Рівненського слідчого ізолятора Юрій Ткачук.


Аби дізнатися позицію ув’язненого, ми попросили телефон його адвоката у керівника ізолятора. Однак Юрій Ткачук повідомив, що надати такої інформації журналістам не може.

Також до журналістів Суспільного зателефонувала глядачка, якій буцімто від джерела в СІЗО відомо, що конфлікт досі неврегульовано, а частина ув’язнених оголосила голодування. Речник Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Мирослав Демків повідомив, що станом на 18-ту годину повідомлень про це в управління не надходило.

Втім, наведену нами інформацію він пообіцяв з’ясувати, і достеменно підтвердити або спростувати вже завтра.