Життю хлопчика, якого покусала гадюка, нічого не загрожує (ВІДЕО)

13:08, 17 тра. 2019
 
Життю хлопчика, якого покусала гадюка, нічого не загрожує (ВІДЕО)

Хлопчика, якого вкусила гадюка, вже перевели із реанімації до травматологічного відділення обласної дитячої лікарні. Про це повідомив лікар-травматолог Іван Чеверда. За його словами життю трирічного Матвійка нічого не загрожує, за кілька днів він повернеться додому.

Нагадаємо, випадок трапився 13 травня у селі Садове Гощанського району. Хлопчик грався з іншими дітьми біля канави, коли його вкусила гадюка. Як розповіла його мати Марія Стихун, Матвій, прийшовши додому, про змію не казав, а твердив, що його хтось вдарив. 

На фото мама Матвія Марія Стихун

Він нічого про змію не казав. Я не знала, думала, що перелом, діти граються, один одного можуть штовхнути, приїхали сюди, сказали, що змія вкусила. Біля містка, де я мешкаю, канава і дерева ростуть, сусіди кидають сміття і вони там збираються і розмножуються, це не перший випадок, що побачили змію, –розповідає мама Матвія Марія Стихун.

Швидкою Матвійка привезли до обласної дитячої лікарні, кілька днів він пробув у реанімації, 17 травня його перевели у травматологічне відділення.

На фото лікар-травматолог Іван Чеверда

Через днів 3-4, зараз він приймає інфузійну терапію для зменшення інтоксикації від зміїної отрути. Препарати розписані. Після того, як зійде повністю припухлість ноги, яка вже незначна, буде виписаний додому, – прокоментував лікар-травматолог Іван Чеверда.

Хлопчику вводили антитоксин проти укусу гадюки. За словами головної спеціалістки обласного управління охорони здоров’я Людмили Яцені, цього препарату в області достатньо.

Ми отримали 41 флакон, 12 флаконів віддали в обласну дитячу лікарню, на сьогодні в нас ще є запаси. Ми отримали у травні минулого року, цілий рік ми вже маємо, термін придатності до 2022 року, ми будемо використовувати, якщо буде потреба, – сказала Людмила Яценя.

Вона також додала, що минулого року було 11 випадків укусів гадюки, цьогоріч – це другий. У першому випадку плазун вкусив пенсіонера з Дубровицького району. Тоді потреби вводити антитоксин не було.

Як розповіла заступниця директора Рівненського зоопарку Ірина Оліферук, гадюка – найпоширеніший отруйний плазун на Рівненщині. Найчастіше гадюки селяться у лісах, на узліссях та біля водойм. Ірина Оліферук радить бути уважними, щоб випадково не наступити на змію, та в жодному разі її не зачіпати.

 

Утриматися від походів у ліс, густі зарості, не ходити, де корчі, кущі. Першою гадюка ніколи не нападе, провокатором завжди виступає людина. Не обов’язково бере палку чи камінь і дратує гадюку, вона може просто на неї наступити. Гадюка захищається, і тоді буде кусати. Побачили – не беріть палку, камінь, щоб їх лякати, просто обійдіть і гадюка вас не зачепить, – прокоментувала заступниця директора Рівненського зоопарку Ірина Оліферук.