Як рівнян безкоштовно навчають жестової мови (ВІДЕО)

14:16, 16 тра. 2019
 
Як рівнян безкоштовно навчають жестової мови (ВІДЕО)

Безкоштовну школу жестової мови у Рівному організував Фонд молодіжних ініціатив "Крила". До участі в ній зголосилися два десятки рівнян різних професій. Для них перекладачка місцевого осередку товариства глухих проведе 6 занять. На останній урок запросять людей з вадами слуху, аби закріпити на практиці вивчене. 

 Лікарка ветеринарної медицини Оксана Андрощук – у числі 20-ти рівнян різних професій, які забажали вивчити спілкування рухами.

– Друзі на день народження подарували вазу з побажаннями. І в мене на щодень є побажання, яке потрібно вивчити. І одне з побажань було вивчити кілька слів мовою рухів. І от я випадково у фейсбуці читаю оголошення про те, що набирають охочих навчитися мові жестів,розповіла лікарка ветеринарної медицини Оксана Андрощук.

Ініціатор цих безкоштовних уроків – голова громадської організації "Фонд молодіжних ініціатив "Крила" Юрій Ткачук. Вони займаються активним відпочинком і долучають до цього дітей і молодь з інвалідністю.



– На цій школі, що ми її проводимо вже вдруге і робимо її за підтримки державної адміністрації безкоштовною. Є члени нашої організації, які вже не перший рік безпосередньо працюють з такими дітьми і поліпшують свої знання, педагоги, яким це цікаво. І інші, які забажали. Тобто ми не обмежували, – каже голова Фонду молодіжних ініціатив "Крила" Юрій Ткачук.

Жестовій мові навчає перекладачка місцевого осередку товариства глухих Любов Глух. На попередньому уроці з її допомогою опанували український алфавіт. Тепер перейшли до займенників і часто вживаних слів.



– Важливість є і неабияка. Тому що глухих насправді багато. Ми їх навіть не помічаємо, коли вони ходять по місту. У Рівному їх понад 400. Це ті, які стоять у нас на обліку. А є й ті, які не приходять. Це дорослі, діток багато. І чуючі, як ми кажемо "говорящі", із нечуючими не можуть знайти спільну мову,розповіла перекладачка УТОГу Любов Глух.

Олександр Небожинський вивчення жестової мови порівнює з іноземною. І вважає її легшою для сприйняття.



– Я люблю вчити іноземні мови, зараз вчу англійську, польську і побачив вивчення жестової мови, тим більше безкоштовно. Вирішив, чому б ні. Якщо порівнювати з іншими мовами, це набагато легше. Тому що один і той же жест відповідає кільком словам. Якщо практикувати, то в майбутньому це буде виходити швидше, – сказав учасник занять Олександр Небожинський.


– 6 уроків запланували провести, щоб ознайомитися із побутовими словами, дієсловами. А потім із цього гуртожитку для нечуючих запросимо когось із них і вони спробують попрактикуватися навіть, – додала Любов Глух.

Головне, каже Любов Глух, разом із жестами проговорювати слова. І виявляти емоції, бо їх розуміють усі.

– Навіть уже посмішка налаштовує людину, а якщо іще якийсь жест. Глухі кажуть: так "нема" поваги. Чому нема. Тому що не хочуть хоч кілька слів вивчити. А їм це буде приємно і вони сприйматимуть це як повагу. Раз вивчили кілька слів – отже хочуть з ними спілкуватися, – сказала  Любов Глух.

Влітку у планах Юрія Ткачука до вивчення жестової мови залучити батьків із дітьми.