Громадський бюджет: цьогорічні зміни та доповнення до проектів (ВІДЕО)

12:56, 16 тра. 2019
 
Громадський бюджет: цьогорічні зміни та доповнення до проектів (ВІДЕО)

Голосувати за проекти Громадського бюджету Рівного тепер можна лише з 18-ти років. А якщо якась школа переможе зі своїм проектом, наступні два роки брати участі в розподілі не зможе. Про це розповів координатор Громадського бюджету Микола Полюхович. Таким чином організатори хочуть зменшити кількість освітніх проектів, які витісняють інші. 

Футбольний майданчик зі штучним покриттям учора відкрили в 19-й рівненській школі за кошт Громадського бюджету. Вартість проекту – 1 мільйон 250 тисяч гривень, розповіла авторка, депутатка Рівнеради Любов Романюк. За нього проголосували у 2017-му.

– Це третій проект на території 19-ї школи, перші два – баскетбольний і тренажерний майданчики з’явилися минулого року. Це ідея всіх мешканців мікрорайону, батьків цієї школи, щоб створити для дітей спортивний осередок. З’явилася така хороша можливість, як Громадський бюджет, ми подали ці проекти. І рівень підтримки показав, що ці проекти справді потрібні,розповіла авторка проекту Любов Романюк.

Не всі підтримані проекти Громадського бюджету реалізовані. Не підтриманий у 2016-му році парк на Грабнику треба знову шукати гроші, бо місто їх уже не резервувало. Для повноцінного облаштування урбан-парку "Перша точка" в гідропарку необхідний дозвіл уряду на відведення берега Усті управлінню молоді і спорту.

На фото автор проекту Роман Денисюк

– В 2016-му році стартував Громадський бюджет, в тому числі три наших проекти перемогли. Це дитячий майданчик сучасний, стрітбольна зона та зона для активного відпочинку молоді. На сьогодні реалізований тільки один, бо процес реалізації є набагато простішим, ніж тих двох інших, оскільки немає відповідного погодження з Києва для відведення земельної ділянки. Ми плануємо до кінця року отримати погодженя з Києва по тим двом проектам і приступити у 2020-му до його реалізації, – каже автор проекту Роман Денисюк.

Із 72 проектів-переможців реалізовано сорок, підсумовує координатор Громадського бюджету Рівного Микола Полюхович. Торік перемогли 17 проектів, усі перебувають на етапі реалізації, розповів Микола Полюхович. П’ять великих, три з них – шкільні футбольні майданчики зі штучним покриттям. Тоді міський голова Рівного Володимир Хомко пояснював, що школи голосували організованими групами. Цьогоріч правила змінили, аби такого не допустити.

– Це, зокрема, стосується віку голосуючих. Він у цьому році буде не з 16-ти, а з 18-ти років рівняни будуть голосувати. Були певні звинувачення, що хтось когось водив, що люди не зовсім свідомі в такому віці, що вони під чиїмсь тиском голосували,сказав координатор Громадського бюджету Рівного Микола Полюхович.

На фото експертка з Громадського бюджету Ірина Стасюк

– Були школи, які щорічно подаються і виграють, бо вони мають велику кількість учнів, батьків, з’явилася підозра, що є адмінтиск. Якщо освітні проекти стають переможцями цього року, наступні два роки вони не подаються, нічого на цій території не буде реалізовано в рамках Громадського бюджету,каже експертка з Громадського бюджету Ірина Стасюк.

Ірина Стасюк з вівторка проводить семінари в інформаційно-просвітницькому просторі "Інфохаб". Вона розповідає, як уникнути поширених помилок. Наприклад, дублювання ідей чи залучення неміських територій. Цьогоріч подача проектів розпочалася 15 квітня.

– Як важливо проконсультуватися, проговорити з управліннями до подачі проекту свою ідею. Можливо, вона вже закладена у бюджет, можливо вона буде реалізована цього року. Щоб не дублювати, щоб не ображалися мешканці, що ми не знали, а ви подали і були якісь зауваження, – зазначає експертка.

Цьогоріч заявки прийматимуть до кінця травня. Загальна сума лишилася такою, як була торік – 10 мільйонів гривень. Але максимальну вартість проекту зменшили з півтора мільйона гривень до одного. Навчання і фестивалі другий рік поспіль не можуть мати бюджет більше ніж 250 тисяч.