Тактильна плитка на Шухевича: чому нарікає активіст та що кажуть виконавці (ВІДЕО)

17:18, 10 тра. 2019
 
Тактильна плитка на Шухевича: чому нарікає активіст та що кажуть виконавці (ВІДЕО)

Управління житлово-комунального господарства Рівного перевіряє, чи вулицю Шухевича відремонтували відповідно до нормативів. Зокрема, як саме там вклали тактильну плитку. Про це розповів заступник начальника управління Дмитро Трофимчук. Нагадаємо, комунальне управління є замовником ремонту цієї вулиці.

Про те, що тактильну плитку для незрячих та слабозорих на вулиці Шухевича поклали з порушеннями, вважає керівник громадської організації "Генерація успішної дії" Петро Поліщук. На з’їзді, згідно з новими державними будівельними нормами, не повинно бути підняття тротуару, а плитка вкладена неправильно, – стверджує він.



– Тротуар можна було зробити не напівкруглим, бо була реконструкція повністю, вони міняли все покриття, а щоб він був прямим перед переходом. І на даний момент там кладеться плитка не зовсім правильно, бо вона кладеться сходинками. Вони зараз, на даний момент, не кладуть плитку по ДБНу тактильну. Треба її класти тільки прямо і паралельно переходу, – сказав керівник ГО "Генерація успішної дії" Петро Поліщук.

З 1 квітня вступили в силу нові державні будівельні норми щодо обов’язкового безбар’єрного простору для маломобільних груп населення. 

На фото укладальник плитки Валерій П’ясецький

– Згідно теперішніх норм, "полукругів" не повинно бути. Це питання до проектанта, мови нема. Це, мабуть, все до проектантів. Вона дає напрямок, тобто показує перегородку перед перешкодою. Вона повинна бути за 30-50 сантиметрів, – роповів укладальник плитки Валерій П’ясецький.

Перед зеброю та зупинкою на вулиці Шухевича мали б бути направляючі, каже Петро Поліщук.

– Треба зробити направляючу, щоб було видно, що тут, наприклад, перехід. Якщо людина незряча буде йти по тротуару, вона не зорієнтується, що наліво є перехід і направо можна піти в двори будинків. Отут має бути направляюча від входів будинків і вона повинна піти сюди, щоб направляти на доріжку, яка йде на перехід, – додає Петро Поліщук.

З 2017-го року капітальний ремонт вулиці Шухевича проводить фірма "Будальянс груп". Згідно договору, роботи мають закінчити до 15 травня. Щоправда, фірма надіслала тендерному комітету лист з проханням продовжити термін. Причиною стали затримки з оплатою робіт. Керівники фірми переконані – порушень немає. Оскільки заступник директора за межами міста, спілкуємося телефоном.


– Ну я не чув, щоб слабозорі щось коментували, це по-перше. Все робиться згідно проекту, згідно нових будівельних норм. І встигаємо, так, встигаємо все, – сказав заступник директора "Будальянс Груп" Роман Мосійчук.

Сьогодні технагляд на місці перевірив об’єкт, повідомив заступник начальника управління ЖКГ Дмитро Трофимчук. Тепер він проаналізує, чи дотримані нормативи. І висновки обіцяє озвучити у понеділок. Направляючі ж узагалі не передбачені проектом, розповів посадовець. Нагадаємо, вартість капремонту вулиці Шухевича складає понад 27 мільйонів гривень.