Селяни перекрили дорогу, щоб влада звернула увагу на орендовані ставки (ВІДЕО)

18:25, 8 тра. 2019
 
Селяни перекрили дорогу, щоб влада звернула увагу на орендовані ставки (ВІДЕО)

На Рівненщині селяни протягом години перекривали трасу Київ-Чоп. Жителі Липківської сільради Гощанського району ходили пішохідним переходом, виступаючи проти того, аби влада продовжувала оренду двох ставків. Вони твердять, що нинішній орендар занедбав водойми та не дозволяє місцевим жителям рибалити.  

10 ранку. На ділянці траси "Київ-Чоп" у селі Синів Гощанського району на пішохідному переході мешканці сіл Андрусіїв та Липки. Вони вимагають не продовжувати договір оренди на два ставки, які розташовані на території їхніх сіл. Кажуть, колишні орендарі занедбали водойми та не дозволяють місцевим рибалити.

На фото жителька с. Андрісіїв Марія Лащук

– Вони ловлять рибу добу і він платить 300 гривень. Он, стоїть 10 машин, скільки він має прибутку за це? А наші діти, наші внуки, не мають права не лише ловити, а й купатися не дозволяє. Він огородив і не дозволяє нікому підвійти до ставу, – сказала жителька с. Андрісіїв Марія Лащук.

Рухаючись пішохідним переходом, люди періодично пропускали автомобілі, змінюючи смуги для перекриття. Через це великі затори не утворювалися.



– Я ставлюся до цього дуже погано.

– Чому? (запитує журналістка)

– Тому, що нехай їдуть у Київ, перекривають Гройсману, Порошенку і ще комусь. Ми їздимо по чіпам, ми на роботі. Хіба ми повинні це терпіти, – каже водій Юрій Остапенко.

Об 11:10 акція завершилася, трасу відкрили, а протестувальники зійшли на узбіччя.


Із 2009-го року до 6 квітня цього року ставок у селі Липки орендував Микола Любчик. Телефоном він ашим журналістам відповів наступне:

– Вони мені розбили вагончик повністю. І там до водойми допускати, то потрібно брати карасі, щуку, а вони беруть і карпа, і все. Я подаю їх до суду і нехай суд нас розсудить. Тому що далі я це терпіти не буду, – сказава орендар ставка у с.Липки Микола Любчик.

А у селі Андрусіїв орендарем був Юрій Юрчук, його договір закінчився 27-го квітня. В обох договорах прописно, що орендарі мають переважне право на поновлення договору.

– Там конфлікт інтересів у тому плані, щоб "віджати" сам ставок. Там нікого не цікавить, що хто робить, що там ловить і скільки вклав. За 10 років я даний об`єкт облагородив. Я дію в межах чинного законодавства і здійснюю свою діяльність в межах чинного законодавства, – розповів у телефонній розмові орендар ставка у с.Андрусіїв Юрій Юрчук.

Площа кожного ставу понад 13 гектарів і знаходилися вони, згідно старого плану територій, за межами сіл. Новий план територій Липківської сільської ради затвердили вчора. Зі слів голови сільради Андрія Остапчука, він втупить в дію через кілька місяців. До того рішення про надання в оренду водойми приймає облдержадміністрація.

На фото директор департаменту екології та природних ресурсів області Володимир Захарчук

– Я би пропонував людям, для того, щоб не порушити закон – договір поновлюється, так як всі вчасно звернулися, оренда ставка ставиться з урахуванням інтересів громади. Для того, щоб вона була справедлива і ми готові прийняти сторону громади. І у разі недотримання ним режиму доступу до загального водокористування – договір буде розірваний, – сказав директор департаменту екології та природних ресурсів області Володимир Захарчук.