Боротьба за церкву: чому люди закривались у храмі та чим завершилась ця історія (ВІДЕО)

19:28, 8 тра. 2019
 
Боротьба за церкву: чому люди закривались у храмі та чим завершилась ця історія (ВІДЕО)

Четверо вірянок Православної церкви України майже на добу зачинилися у храмі в селі Півче Здолбунівського району. Пояснили, що вчинили так, бо їм не дозволяли провести інвентаризацію. Тим часом прихильники Московського патріархату чатували під дверима церкви. Зараз представники конфесій судяться щодо законності переходу цього сільського храму громаді ПЦУ. 

На фото вірянка Свято-Миколаївської парафії ПЦУ с.Півче Марія Ковальчук

– Нам пообіцяв батюшка і ми чекали до Провід. Бо ми раніше збиралися і говорили, що маємо всі документи вже,каже вірянка Свято-Миколаївської парафії ПЦУ с.Півче Марія Ковальчук.


На фото вірянка Свято-Миколаївської парафії ПЦУ с.Півче Любов Антонюк

– Оскільки нам не дозволили інвентаризацію, вирішили, що будемо знаходитися в храмі й будемо чекати рішення. Ми не ламали дверей. Ми не руйнували нічого, нікого не били, не гонили,розповіла вірянка Свято-Миколаївської парафії ПЦУ с.Півче Любов Антонюк.

 

Дотепер за огорожею храму перебувають місцеві прихильники Української православної Церкви Московського патріархату.



– Це був вчора похорон і після похорону ці жіночки таке зробили.

– Перемовини з ними ведете? (запитує журналістка)

– Нема перемовин, бо вони всередині закриті. Ланцюгами там позакривали двері і не пускають нас туди. Та й сидимо тут, щоб якось зупинити, – сказала прихильниця УПЦ МП Ірина Романюк.

На фото прихильник УПЦ МП Степан Гольонко

– Незаконно приписалися до нашої церкви парафіяни Православної церкви України. Лишили нашого статуту, батюшка не писав заяви на перехід в ПЦУ. Якщо створюється нова церква, то й будується новий храм... А не "віджимають". То є рейдерський захват. З вчорашнього дня з 3-ї години дня тут всі люди ночували. По черзі. І зараз ще ждем. Мають прийти ті парафіяни і будемо вирішувати,розповів прихильник УПЦ МП Степан Гольонко.

На фото уповноважена голови парафіяльної ради ПЦУ с.Півче Галина Махлюк

– Є розпорядження про створення робочої групи з проведення інвентаризації в культовій будівлі, що є державною власністю. Вчора ми зайшли до храму... Ми мали провести огляду культової споруди, в якому вона стані і інвентаризацію всього майна. Тому що наша церква є пам’ятикою архітерктури місцевого значення 1777 року побудови... але зашита в сайдинг і не має вигляду,каже уповноважена голови парафіяльної ради ПЦУ с.Півче Галина Махлюк.


На фото староста Свято-Миколаївської церкви Петро Мартинюк

– Інвентаризація не так робиться. Треба зібрати обидві сторони. Щоб дивилися, а вони прийшли втрьох. І будуть робити інвентаризацію. Чого раптом?сказав староста Свято-Миколаївської церкви Петро Мартинюк.

– Бо ми в даний час маємо перереєстрацію, все законно. І хочемо, щоб вони віддали ключі без сварок, без крику. Ми з 27 березня, маючи законне право молитися у свому храмі українською мовою,додає уповноважена голови парафіяльної ради ПЦУ с.Півче Галина Махлюк.

Замість віддати ключі протоієрей Михайло Дем’янчук, який з 2009 року служив у цьому храмі, просить прихильників Православної Церкви України дочекатися рішення суду.

На фото настоятель Свято-Миколаївської парафії УПЦ (МП) в с.Півче Михайло Дем’янчук

– Один суд в нас був – у Рівному адміністративний суд. Там була відмова. Але ми подали скаргу на цей суд. І зараз у нас відкрита справа у Львівському суді. І зараз просимо їх дочекатися рішення суду. А поки церкву закриємо і опечатаємо. До рішення суду, а тоді, як суд на нашій стороні – далі служимо. А якщо в них все законно і правильно – віддаємо ключі і виходимо,розовів настоятель Свято-Миколаївської парафії УПЦ (МП) в с.Півче Михайло Дем’янчук.

Щодо ситуації, яка склалася довкола храму у селі Півче, ми звернулися за коментарем до заступника начальника відділу з питань релігії облдержадміністарції Ігоря Соколовського.

– Ми не отримували жодних документів з Львівського суду. Я їх не бачу ні віртуально в реєстрі, ні в паперовому вигляді тим більше. То можна вважати, що й немає поки що цього позову. Культова будівля в селі Півче – це пам’ятка архітектури і вона є державною власністю. Вона не є власністю тієї колишньої громади Московського патріархату. В них тільки право користування було храмом. В такому випадку вони вже порушують закон, не допускають для входу в храм іншу громаду, – сказав заступник начальника відділу з питань релігії облдержадміністарції Ігор Соколовський.

О 16-тій годині Галина Махлюк повідомила нам, що вірянки вийшли з приміщення. І представники від обох громад опечатали храм.