Прецедент в Україні: одна з найбільших ОТГ проголосувала за 1% податку для підприємців (ВІДЕО)

19:07, 8 тра. 2019
 
Прецедент в Україні: одна з найбільших ОТГ проголосувала за 1% податку для підприємців (ВІДЕО)

Рішення про єдину ставку податку для підприємців першої та другої груп оподаткування на рівні 1% ухвалили сьогодні депутати ради Млинівської ОТГ. Нова ставка податку для підприємців діятиме на території громади упродовж 2020-го року. Чого очікують від такої реформи млинівські депутати та чим ризикують – дізнавались журналісти Суспільного. 

У сесійній залі селищної ради Млинівської ОТГ у сьогоднішньому засіданні взяли участь 17 із 26-ти депутатів. Шосте у порядку денному – питання про встановлення ставок єдиного податку для підприємців 1-ї та 2-ї груп оподаткування на території ОТГ у розмірі 1%. Автор ініціативи – голова громади Дмитро Левицький.

– Сьогодні ми перші, хто може прийняти таке рішення і створити прецедент. Але щоб отримати результат – нам потрібно не зволікати. І запросити до нас у сільську місцевість людей з усієї України,каже він. 

За інформацією заступника голови ОТГ Валерія Фехи, у нинішньому бюджетному році підприємці першої групи оподаткування сплачують тут єдиний податок у розмірі 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Підприємці другої групи – 15% від мінімальної заробітної плати. У 2019-му від зареєстрованої у Млинівській ОТГ кількості підприємців першої і другої груп тут планують отримати близько трьох мільйонів гривень надходжень. Нова ставка єдиного податку у наступному році призведе до дефіциту в розмірі 1 мільйон 800 тисяч гривень.

– Існують ризики після вступу цього рішення в силу. На суму 1 млн 800 тисяч гривень на 2020-й рік. Але ми маємо надію, що завдяки збільшенню кількості підприємців ми зможемо компенсувати дану суму. А також – завдяки тому, що 2-га група передбачає до 10-ти найманих працівників. Якщо будуть втрати по єдиному податку – то ми сподіваємося компенсувати їх завдяки ПДФО. Це покриє ризики,розповів заступник голови Млинівської ОТГ Валерій Феха.

На фото голова бюджетної комісії Лідія Яцкевич

– Те, що треба щось робити – це точно. Ризики – є, і фінансові. Це 1 мільйон 800 тисяч. І авторитет. Але щоб все вийшло – працювати повинні всі, а не проголосувати і все. Просто так нічого не прийде. Щоб зайшла освітня субвенція на 2020-й рік, нам в цьому році треба завести 1300 підприємців... Нових жителів тобто,каже голова бюджетної комісії  Лідія Яцкевич.

Депутати голосують. З-поміж 17-ти присутніх 16 – "за", одна депутатка утрималася.


На фото голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький

– Ми полегшуємо навантаження на наших підприємців, даємо їм можливість розвиватися. Але запрошуємо також всіх інших людей з усієї України – жити тут, реєструватися тут, прозоро працювати за мінімальним податком. Я впевнений, що за рахунок тієї кількості підприємців, які працюватимуть тут, ми отримаємо додаткові кошти по освітній субвенції, інфраструктурній. Кількість жителів збільшиться. Відповідно, ця сума не лише перекриється, а й буде збільшена,сказав голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький.

Із запитанням про економічні перспективи такого рішення у Млинівській ОТГ ми звернулися до радниці з питань місцевих фінансів Центру розвитку місцевого самоврядування Ірини Кондратюк:

 

– Освітня і, в принципі, базова дотації - теж розраховуються, виходячи з чисельності населення. Тобто, це реально. Реально. Хоча в них стан взагалі хороший. Вони – гарна громада. В них хороші власні надходження. Власні надходження на одного мешканця після об’єднання зросли в чотири рази. Тобто – це гарні показники. А це є таким, ну, можливо, стимулом далі працювати. Буде більша кількість населення – відповідно збільшиться базова дотація, освітня субвенція,каже радниця з питань місцевих фінансів Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кондратюк.

Нагадаємо, нещодавно у коментарі Суспільному голова ОТГ Дмитро Левицький сказав про причину такої ідеї ще й таке: 

– Я змушений вдатися до цього безпрецедентного кроку через, фактично, безвихідь, адже нашій громаді катастрофічно не вистачає коштів для фінансування шкіл та інших соціальних об’єктів. У нас 16 закладів, які раніше утримував район, а після створення ОТГ ми утримуємо з доходів громади і втримати це дуже важко. І ми не хочемо їх закривати.