Спеціалісти зі Львова та Луцька давали поради рівненським зоозахисникам (ВІДЕО)

14:00, 8 тра. 2019
 
Спеціалісти зі Львова та Луцька давали поради рівненським зоозахисникам (ВІДЕО)

Кількість безпритульних собак у Рівному збільшується – на декілька десятків у рік. На цьому акцентує увагу керівниця проектів організації "Еко-проджект-груп" Алла Лосік. Вона пропонує внести зміни до програми регулювання чисельності тварин. Каже, напрацювати пропозиції зможуть всі охочі під час опитування. Аби знати, як саме діяти, до Рівного запросили керівниць підприємств, що опікуються безпритульними тваринами у Луцьку та Львові.

Двадцять років тому безпритульних тварин у Львові вбивали, п’ять років тому – робили евтаназію зайвим. Про це розповідає рівненським зозахисникам директорка комунального підприємства “Лев” Оксана Кошак. Тепер від таких методів відмовилися, зосередилися на прилаштуванні тварин. На Суспільному телебаченні Львівщини в ранковому шоу є окрема рубрика, де глядачам пропонують прихистити безхатьків. Лише торік у Львові знайшли нові родини для півтисячі собак.



– В нас є величезні переваги, бо наші собаки стерилізовані, вакциновані, з паспортами, з ними позаймався кінолог, грумер. Це надзвичайно презентабельні собаки, яких волонтери вигулють кожен день, соціалізовують, це готові тварини для переїзду в сім’ю, – розповіла директорка комунального підприємства “Лев”, м.Львів Оксана Кошак.

Керівниця Луцького комунального підприємства "Ласка" Наталія Рудь каже: нещодавно переробили програму регулювання кількості чотирилапих безхатьків. 

– В нас була схожа ситуація у місті Луцьку, волонтери і небайдужі два роки боролися з жахливою антисанарією, яка була в нас на підприємстві. Звичайно, при тому рівні фінансування, що у нас є, не можна зробити прорив в короткі терміни. Але ми працюємо на перспективу, маємо цілі, завдання, мету, – каже директора комунального підприємства "Ласка", м.Луцьк Наталія Рудь.

У Рівному декілька років тому рахували безпритульних собак. Відтоді ситуацію не моніторили, але тварин побільшало, каже керівниця організації "Еко-проджект-груп" Алла Лосік. Твердить – чинна рівненська програма регулювання чисельності хороша, але не працює.

– Існує проблема з волонтерами, виник конфлікт. Як на мене, рішення лежить у площині правил і фінансування. Коли будуть правила прописані чіткі, окреме комунальне підприємство і фінансування – проблем у місті Рівному не буде, – сказала керівниця проектів організації "Еко проджект груп" Алла Лосік.

Тож у Рівному запроваджуватимуть досвід публічних консультацій. Програму мають доопрацювати, зробити акцент на прилаштуванні собак та меседжі "собака-терапевт". Також у правилах передбачать, що волонтери можуть вільно відвідувати стерилізаційний центр. Контролюватиме процес робоча група з представників громадських організацій.

– Ми вперше хочемо використати такий ресурс ай-ті "Ваша думка", коли громада сформує пропозиції, вимоги. І опише, що для них є результат програми, ми відтестуємо опитування через мессенджери, смс. Це ляже в основу програми, яку ми погодимо з депутатами і затвердимо на сесії, – додає Алла Лосік.

Керівниця рівненського стерилізаційного центру для тварин Наталія Ющук розповіла, що досвід волинських та львівських колег вони переймають та адаптовують до тутешніх реалій. На її думку, на відміну від сусідніх центрів, рівненський має більшу підтримку місцевої влади, але менше фінансування.