Пожежа на РАЕС: репортаж з міста атомників (ВІДЕО)

18:30, 30 кві. 2019
 
Пожежа на РАЕС: репортаж з міста атомників (ВІДЕО)

Вперше за майже 40 років роботи на Рівненській атомній станції загорівся трансформатор і автоматично вимкнувся третій енергоблок. Це сталося вчора увечері. Майже за годину пожежу загасили. Що стало причиною займання – має з’ясувати спеціально створена комісія, повідомив речник Рівненської АЕС Петро Кратік. При цьому наголосив, що екологічний і радіаційний стан на АЕС і прилеглій території перебувають в межах норми. 


Кадри з пожежі на Рівненській АЕС, що сталася 29 квітня о 9-тій вечора, очевидець вчора виклав в мережу.

На фото місцева жителька Ольга Дулько

– Ми якраз вкладали дитину спати і чули гул за вікном. Приблизно такий, як їде поїзд, як летить літак. Спочатку була паніка у нас з чоловіком. Але потім обдзвонили знайомих, сказали, що як такої великої аварії немає. Просто загорівся трансформатор. Це не впливає на роботу станції. Зупинили третій блок. І далі лягли собі спати, – розповіла жителька Вараша Ольга Дулько.

Начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю Рівненської АЕС Петро Кратік інформує, що вчора увечері загорівся автотрансформатор 7 АТ.

– Це автотрансформатор зв’язку між відкритим розподільчим пристроєм 330 і відкритим розподільчим пристроєм 110. Практично через годину після початку пожежі пожежа була ліквідована. При чому, хочу наголосити, що порушень меж та умов експлуатації при цій події не відбулося. Дана подія за міжнародною шкалою класифікується як нульова. Тобто поза межами шкали. Радіаційний, екологічний стан на майданчику Рівненської АЕС та прилеглій території при цьому не змінювався і знаходиться в межах діючих норм, – каже начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю Рівненської АЕС Петро Кратік.

Радіаційний фон на території Рівненської АЕС заміряють щоранку. До 0,4 – це нормальний радіаційний фон.

На фото інженер з радіаційної безпеки Віталій Шахно

– Зараз радіаційний фон 0,2. Перебуває в межах норми.  Це зовнішній об’єкт і, по-суті, викиду радіаційного ніякого не могло бути, – каже інженер з радіаційної безпеки Віталій Шахно.

Побувати на місці пожежі журналістам Суспільного не дозволили, пославшись на стратегічність об’єкту. Повідомлення про загоряння у розташованій поруч пожежній частині отримали о 21.07. Гасили вогонь 38 чергових рятувальників 5-ма спецавтомобілями.

На фото начальник чергової зміни оперативно-координаційного 2-го пожежного загону Сергій Гладкий

– Подавалися на пожежу водяні та пінні стволи. Масштаби були невеликі, бо трансформатор знаходиться в обвалуванні. Його розмір 8 на 8 метрів. От і вся площа пожежі. Виходить, що є на трансформаторі велика кількість масла. Протікання масла було і загорівся корпус, – розповів начальник чергової зміни оперативно-координаційного 2-го пожежного загону Сергій Гладкий. 

Зараз, зі слів Петра Кратіка, на Рівненській АЕС працює комісія. Вона має з’ясувати причину пошкодження, яке й зумовило загоряння автотрансформатора.


– Всі технічні спеціалісти працювали цілу ніч. Бо збіглася і пожежа, і пускові операції по блоку № 2. Тому наказом гендиректора створена комісія, яка має розібратися з тим, що відбулося.

– Як впливає на роботу РАЕС несправність даного трансформатора? (запитала журналістка)

– Вже вплинуло, бо відбулася зупинка третього енергоблоку. Ні радіаційний, ні екологічний стан при цьому не змінювався, – сказав Петро Кратік.

Петро Кратік також додав, що вперше за 38 років з моменту запуску Рівненської АЕС тут загорівся трансформатор. Ми також запитали, що думають про цю подію жителі міста-супутника атомної електростанції.

На фото житель Вараша Володимир

– Ми ж тут постійно живемо, то вже звикли до таких ситуацій, так що паніки в нас немає, – каже житель Вараша Володимир.

На фото гостя зі Львова Мирослава

– Здивовані, але особливо на собі нічого не відчули, – сказала гостя зі Львова Мирослава.

 

– Спочатку було переживання, тим більше, що в нас маленька дитина. Але таке в нас тут життя. Завжди маємо бути "на чемоданах", – додає жителька Вараша Ольга Дулько.