В урочищі Гурби вшанували загиблих повстанців (ВІДЕО)

17:19, 30 кві. 2019
 
В урочищі Гурби вшанували загиблих повстанців (ВІДЕО)

В урочищі Гурби вшанували загиблих "упівців". У квітні 1944-го на Великдень у відкритому протистоянні зійшлися 5 тисяч повстанців та 30 тисяч солдатів НКВС. Бій закінчився перемогою радянських військ, втім, оточити та знищити повстанців вони не змогли.

Нині минають 75-ті роковини того бою. Традиційно у третій день Пасхи до Гурб з’їжджаються на велелюдну літургію, щоб помолилися за вічний спокій загиблих героїв. В цей день в урочищі Гурби відбулись молебень та панахида. Завершилося вшанування традиційним "Гурбифестом" з польовими частуваннями і патріотичними піснями.

На фото Василь Кирилюк

– На перший день Пасхи ми були в боях на Данилівці, звідтіль відступили на Петраківщину, Борщівку. В людей там паску випросили, бо голодні були, а кругом нас вже було оточення. Мізоч, Здолбунів, Остріг, Славута, то ми відступили у цей ліс. Ми ніч переспали під деревами, а врінці побачили, що ідуть війська знизу. Командир був наш Залізняк, дав команду, я перший даю вистріл, ніхто раніше не стріляє. І ми ішли, піднялися. Бачимо - ідуть з долини. Далеко до них. І тут хтось вистрелив. НКВДисти втікли назад. І через хвилин 5 вже почалися на нас обстріли. Страшенні обстріли. З мінометів. Бо коли артелерія, то можна десь за деревом сховатися. А то він вистрелив і ліс на нас сипеться. Сховатися нема де. Той поранений, той вже без руки. Стірлянина така була страшна, що не було чути ні кулемета, ні гвинтівок. Тільки чути, як танки по нас бабахкали, і цей звук по лісу іде – гуде, – розповів ветеран УПА, учасник бою під Гурбами Василь Кирилюк.

На фото Анатолій Мазурок

– Сьогодні дата ювілейна – 75 років з тих подій, коли в бою зійшлися НКВС та українські патріоти. Можна сказати, що ці події хоч і давно сталися, але перегукуються з тим, що зараз відбувається на Сході. І той патріотизм, який є тут - піднімає дух військовослужбовців, – сказав військовослужбовець ОК "Захід" Анатолій Мазурок.